Csökken a bitcoin hálózati tevékenység

Miközben a kriptopiacokon felfelé ívelő trend látható egyértelműen és a bitcoin árfolyama is a 30 ezer dollárt súrolja, egyes mutatószámok szerint a bitcoin hálózatán lassul az aktivitás. Az olyan mutatószámok, mint a kereskedési volumen, a napi aktív címek száma vagy éppen a forgalomban lévő coinok száma is lassulást mutatnak.

A bitcoin hálózat aktivitása nincs arányban a piaci értékkel

A kereskedési volumen az adott periódusban kereskedett BTC számát mutatja meg a különféle kriptotőzsdékről. Nem kell hozzá nagy elemzőnek lenni, hogy lássuk, az alacsony kereskedési volumen csökkenő érdeklődést és visszafogott piacot mutat. A bitcoin hálózat tekintetében a csökkenő kereskedési volumen azt mutatja, hogy a befektetők egy része kivár és figyeli az árfolyam alakulását, egy másik része pedig megosztja a befektetéseit többféle forma között.

A napi aktív címek száma a nevéből is kiolvashatóan azt mutatja meg, hogy hány egyedi cím vesz részt bitcoin tranzakciókban egy adott napon. Minél magasabb ez a szám, az azt jelenti, hogy több felhasználó csatlakozik a hálózathoz. Ha alacsonyabb a szám, mint most a BTC hálózat tekintetében, akkor valószínűleg kivárásról van szó, vagy csökkenő használatról. A BTC hálózatánál minimális növekedés látható a napi aktív címeknél, de ez nem arányos az árfolyam emelkedésével. Ez alááshatja az áremelkedés hosszútávú fenntarthatóságát. Hiszen a piaci érték és a bitcoin hálózat tényleges használata között nagyobb olló nyílik.

A forgalomban lévő coinok száma azt mutatja meg, hogy egy adott napon mennyi coin mozog bitcoin címek között. Ha magas, akkor ez is aktív piacot jelez, ha alacsony vagy csökken, akkor a tranzakciós aktivitás csökkenéséről van inkább szó. A bitcoin esetén ez a szám csökken, ami leginkább arra utal, hogy a felhasználók tartják a coinjaikat és várnak az árfolyam változására.

Szintén hasznos indikátor a bitcoin hálózat tekintetében a Tranzakciókra vetített Hálózati Érték (NVT). Ez hasonlítja össze a bitcoin piaci értékét a tranzakciók számával. Egy magas NVT érték azt mutatja, hogy a hálózat túlértékelt a tranzakciós volumenhez képest. Összességében azt mondhatjuk, hogy a bitcoin hálózat aktivitása nincs arányban az ár emelkedésével, ami akár egy piaci korrekció bekövetkezését is előrevetítheti. De ez semmiféleképp nem egy megbízható jóslat, hiszen a kriptopiac kifejezetten volatilis és számtalan külső tényező is hat rá.