Valamit tudhatnak, hogy mind eladnak…? – Csúcson a bennfentes kereskedés

A nagy cégek vezérigazgatói és vezetői idén eddig 69 milliárd dollár értékben adtak el részvényt. Ez minden idők új rekordja, ami már most több, mint 30 százalékkal több, mint tavaly. Vajon mit tudhatnak azok, akik közel vannak a tűzhöz?

A vezérigazgatók és a vállalati bennfentesek rekord összegű, 69 milliárd dolláros részvényt adtak el 2021-ben. A fenyegető adóemelések és a magas részvényárak sokakat profitrealizálásra ösztönöznek. A vezérigazgatók, cégalapítók és egyéb bennfentes információval rendelkező személyek Satya Nadellától, Jeff Bezosig és Elon Muskig az eddig tapasztalt legnagyobb ütemben szabadultak meg részvényeiktől.

A bennfentesek eladásai már most 30%-kal meghaladják a 2020-as számokat, és 79%-kot nőttek a 10 éves átlaghoz képest.

Az eladások valószínűleg még tovább növekednek, mivel az adótervezés miatt a december gyakran a részvény értékesítés egyik legaktívabb hónapja.

Míg egyes piacfigyelők a bennfentes eladásokat figyelmeztető jelnek és a piaci csúcsra utaló jelnek tekintik, a bennfentesek által eladott cégek közül sok – köztük a Tesla és az Amazon – tovább emelkedett az eladás után is. A részvények többségét pedig az előre ütemezett eladási tervek részeként adták el. A bennfentes eladások dollárértékének növekedése 2021-ben több tényezőnek tudható be. Az elsődleges mozgatórugó azonban egyértelműen a részvények történelmileg magas értéke volt. A tervezett értékesítési programokon túl azonban az adók és a magas vagyonértékek is élénkítik az eladásokat.

Szupereladók adják az eladások 37%-át

Az idei eladások nagy része erősen koncentrálódott néhány nagy eladóra, köztük Muskra és Bezosra, akik mindegyike körülbelül 10 milliárd dollárnyi készletet adott el idén. Ben Silverman, az InsiderScore/Verity igazgatója elmondta, hogy a négy legnagyobb „szupereladó” – Musk, Bezos, a Walton család és Mark Zuckerberg – az idei összértékesítés több, mint egyharmadát adja.

  • Musk a múlt héten további 1,05 milliárd dollár értékben adott el Tesla részvényeiből az opciók lehívása és az adófizetés iránti vágya miatt. Eladásai a híres Twitter szavazás óta, november 6-a óta elérik a 9,85 milliárd dollárt, aminek körülbelül a felét az opciókhoz kapcsolódó adók el is viszik.
  • Jeff Bezos idén összesen 9,97 milliárd dollárt adott el az Amazon részvényeiből. Míg tevékenysége nagyjából megegyezik a tavalyi részvényeladásaival, azok értékben már négyszer többet érnek, mint 2019-ben.
  • A Walton család 6,18 milliárd dollárt adott el Walmart részvényeiből. A család időről időre eladja részvényeit, hogy fenntartsa tulajdonosi szintjét és finanszírozni tudja jótékonysági erőfeszítéseit.
  • Mark Zuckerberg 4,47 milliárd dollárt adott el a Meta részvényekből idén egy előre ütemezett eladási terv részeként.
  • A Google alapítói, Larry Page és Sergey Brin egyenként mintegy 1,5 milliárd dollár értékben adták el Alphabet részvényeiket.
  • A Microsoft vezérigazgatója, Satya Nadella a múlt hónapban eladta Microsoft-részvényeinek közel felét, körülbelül 285 millió dollár értékben. A cég közleménye szerint az eladás személyes pénzügyi tervezési és diverzifikációs okokból történt.

Emelkedő amerikai adók

A legtöbben adót is megtakarítanak azzal, hogy inkább most adják el a részvényeiket, mint jövőre. Január 1-től Washington állam 7%-os adót vet ki a 250 000 dollár feletti tőkenyereségre. Nadella akár 20 millió dollár állami adót is megtakaríthat, ha az adóemelés előtt eladja a Microsoft részvényeit. Bezos esetében a megtakarítás akár 700 millió dollár is lehet Washingtonban.

Valószínűleg a szövetségi adók is emelkedni fognak a magas keresetűek esetében. A Fehér Ház új 5%-os pótadót javasolt a 10 millió dollár feletti bevételekre és 8%-os pótadót a 25 millió dollár feletti bevételekre. A lehetséges adókulcs- és kódmódosítások szövetségi és állami szinten valószínűleg motiváló erőt jelentenek egyes eladók számára.

Forrás: CNBC