A Danone csecsemőtápszereit blokkláncon fogja nyomon követni

Pénteken a Danone bemutatta legújabb szolgáltatását, a Track & Connect-et, amely egy blokklánc alapú élelmiszer nyomonkövethetőségi megoldás. A szolgáltatással a vállalat bébiételeinek, köztük az Aptamil tápszernek (Magyarországon Milumil néven kerül forgalomba) az életútja átláthatóbb lesz. A program Kínában már elindult és még idén megkezdi működését Franciaországban, Németországban, Ausztráliában és Új-Zélandon is.

Kínában már működik

Nem véletlenül esett a cég választása Kínára. A piac óriási, emellett pedig több tápszerrel, oltással és bébiétellel kapcsolatos botrány is kirobbant az országban az elmúlt években. 2008-ban hat csecsemő halt meg vesekőben és 54 000 babát kellett kórházba szállítani, miután az anyatej helyettesítő tápszerben nagy mennyiségű melamint találtak. 2018-ban egy kínai cég minőségileg kifogásolható vakcinákat adott el a három hónaposnál kisebb csecsemők beoltásához, emellett pedig rengeteg a kínai hamisítvány, melyek összetevői ismeretlen eredetűek.

A Danone azt állítja, hogy a nyomon követésnek köszönhetően, átláthatóvá válik a termék útja, a termelő gazdaságoktól kezdve az végfogyasztóig, illetve az értékesítés utáni szolgáltatásokig. A program ezenkívül a termék hamisításellenes megoldásaira is kitér. A vonalkódokat könnyű lemásolni, kivéve akkor, ha speciális technológiát, például ScanTrust-ot használnak.

A Danone ezért két vonalkódot fog használni. Az egyik a külső csomagoláson szerepel majd, amit egy mobilalkalmazással lehet beszkennelni. A fogyasztó így láthatja a termék gyártásának pontos időpontját és az üzletbe vezető útját. A másik vonalkódot lézerrel nyomtatják, amit egy hamisítást gátló pecsét rejt, amit csak a vásárlás után lehet beolvasni. Ez erősíti meg a termék eredetét. Ha ugyanazt a kódot már korábban beolvasták, akkor az applikáció automatikusan riasztást küld.

A Danone azt tervezi, hogy a programot további szolgáltatásokkal és alkalmazásokkal fogják kibővíteni, amelyek egészségügyi és táplálkozási útmutatókat tartalmaznak majd.

“A csomagolás és az adatkezelés újításainak köszönhetően képesek leszünk az egyik legátfogóbb nyomonkövethetőségi szolgáltatást nyújtani a csecsemőtápszerek piacán. Ezáltal szorosabb kapcsolatban lehetünk a fogyasztókkal és a kiskereskedőkkel illetve különböző vásárlás utáni szolgáltatásokat is kínálhatunk számukra”, nyilatkozta David Boulanger, a Danone speciális táplálkozási osztályáról.

Bébiételek nyomonkövethetősége blokklánccal

Számos más bébiétel és tejtermelő vállalat használ már blokkláncot az élelmiszerek nyomonkövethetőségéhez. A Nestlé és a Carrefour az IBM Food Trust blokkláncán keresztül követi az anyatej helyettesítő tápszer életútját. A Kraft Heinz olasz leányvállalata, a Plasmon, a helyi mezőgazdasági minisztériummal együttműködve egy új, bébiétel nyomon követési blokkláncon dolgozik. A TE-FOOD pedig a Vinamilk, ökológiai anyatej helyettesítő tápszer összetevőit ellenőrzi blokkláncon.