Megjelent a GitHubon a decentralizált váltók listája

Az emberek nagy többsége még mindig központosított váltókat használ, annak ellenére, hogy sokuk szigorú szabályozásokat vezetett be, néhányukat komoly hackertámadás ért és a privát kulcsok, azaz a pénzeink feletti kontrollt nem biztosítják. A másik alternatíva a decentralizált tőzsdék (DEX). Sokan nem is tudják, de eddig több mint 200 DEX platform jött létre, és nemrégiben végre megjelent a decentralizált váltók listája is, ami az első ilyen komolyabb adatbázis.

inDEX – decentralizált váltók listája

A kriptováltó szóra az embereknek az olyan nevek ugranak be, mint a Coinbase, a Binance vagy mások. Ezek központosítottnak minősülnek, mivel ők kezelik az ügyfelek pénzeszközeit és az egyén számlájához kapcsolódó adatokat. A DEX egy úgymond bizalom nélküli rendszer, amely nem kontrollálja a pénzeszközöket és nem igényel adatokat. A GitHubon nemrégiben megjelent inDEX ezen DEX-eket, azaz decentralizált tőzsdéket listázza. Az adatbázis Hanni Abu, Steven Hatzakis, Manfred Karrer és Elio Osés szoftver fejlesztők közös munkája, akik a következőket írják listájukról:

“Ez, a decentralizált váltók titkosított eszközeinek (kriptopénzek, tokenek, származtatott ügyletek, határidős ügyletek, ..) és protokolljainak a listája, központi szervezet nélkül. Szerkezetük és protokolljaik különbözhetnek egymástól. Néhányan teljesen nyílt forráskódú projektek. Mások zártabbak több szempontból is, azonban ezekbe is beépültek nyílt vagy decentralizált eszközök és mechanizmusok, így például az okos szerződések, amelyek nyilvánosan leellenőrizhetőek. Vannak köztük olyan projektek, amelyek saját megosztott könyvelési technológiát (DTL) hoztak létre a váltó protokolljának felépítéséhez.”

inDEX, Forrás: Github

Az inDEX-en a decentralizált tőzsdék nevein kívül további információkat is kapunk, így többek között, hogy melyik protokollt használja az adott váltó, és a státuszról, azaz milyen fázisban tart a projekt. A lista ezenkívül jelzi azt is, ha kimúlt, vagy nem funkcionál a projekt. A fejlesztők az oldalon felhívják arra a figyelmet, hogy az adatbázison még javában folynak a munkálatok, mivel rendkívül komplex feladatról van szó, és bármilyen segítséget szívesen vesznek.

A DEX-ek előnye, hogy az identitásunk, személyes adataink feltárása és egy kontroll csoport nélkül lehet kereskedni, valamint nagyon kevés az esélye a hackertámadásnak is. Hátránya, hogy egyelőre nincs sok trader, és a likviditás alacsony még a népszerűbb váltókon is. És hogy mi a DEX-ek jövője? Nyilvánvaló, hogy a központosított váltók nem fognak eltűnni, azonban a szigorú szabályok, korlátozások és hackertámadások várhatóan egyre többeket fog fordítani a decentralizált alternatíva felé.

Szici

"Let’s try to secure everything" - Nick Szabo

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.