DEX – decentralizált váltók

Egyre több a decentralizált váltó, összefoglaló nevén DEX, amely a centralizált váltókkal szemben egy teljesen alternatív megoldást kínál a kriptopénzekkel való kereskedésben. Nincs központi szerver és nincs kontroll csoport, amely ellenőrzést gyakorol a felhasználó pénzeszközeit illetően. Az alábbiakban a DEX előnyeiről és hátrányairől lesz szó, valamint néhány népszerűbb váltó is bemutatkozik.

DEX – pro és kontra

Pro:

  • nincs központi hatalom – a pénzalapokat és az azzal való kereskedést a felhasználó tartja ellenőrzése alatt nem pedig egy központ, amely bármilyen címszóval befagyaszthatja a kereskedést vagy a pénzkivételt
  • kulcsok – a privát kulcsok a felhasználó birtokában vannak.
  • tranzakciók – gyorsabb és olcsóbb a harmadik fél kiiktatása következményeként.
  • átláthatóság – a tranzakciók a blokkhálózatokon kerülnek rögzítésre.
  • anonimitás – a centralizált tőzsdékkel ellentétben itt nem kell megadnunk személyes adatainkat.
  • biztonság – nehezebb meghackelni, mivel nincs központ bázis, ami óriási előny tekintve, hogy rengeteg sikeres és sikertelen támadás zajlik a centralizált tőzsdék ellen.
  • hardveres pénztárcák – zökkenőmentes integrálás, mint például a Trezorral vagy a Ledgerrel.

Kontra:

  • felület – kevésbé felhasználóbarát mint centralizált társaiké.
  • funkciók – jó részük alapszintű, általánosságban hiányoznak a fejlettebb kereskedési eszközök és szolgáltatások.
  • likviditás – alacsony legtöbbjüknél.

IDEX

Az IDEX Ethereum és ERC20 kriptopénzes/tokenes kereskedési párokat tartalmaz. A platform mögött az Aurora csapata áll, amely egy Panamában bejegyzett kriptovállalkozás.

A váltó használata rendkívül egyszerű. Új pénztárcát lehet létrehozni vagy a meglévőt tudjuk a platformhoz kapcsolni és már kereskedhetünk is. Az IDEX kompatibilis a MyEtherWallet, a MetaMask és a Ledger hardveres pénztárcákkal. A platform weboldalán egy video és részletes leírás is bemutatja hogyan használjuk a váltót. Problémák és kérdések esetén az IDEX Telegramos szobája és az FAQ segíthet az eligazodásban, valamint a Contact menüpontban emailt is küldhetünk.

A kereskedés költségi mindösszesen 0.1%- 0.2%, a felhasználóknak azonban a gas díjakat is állniuk kell.
Az IDEX okos szerződéseket alkalmaz a tranzakciók kezelésére, és amint jóváhagyjuk, vagyis aláírjuk azt a privát kulcsunkkal, a váltó továbbítja az ügyletet az Ethereum blokklánc hálózatába. Ez lehetővé teszi a platform számára, hogy valós időben frissítse az egyenlegeket és a rendelési könyvet, ugyanakkor kordában tartsa a hálózati tranzakciók áramlását.

Az IDEX február közepén elérte az 50 ezer felhasználót, ami szép teljesítmény ahhoz képest, hogy csak pár hónappal ezelőtt indultak.

dex
Forrás: Steemit

BISQ

A Bisq (korábban Bitsquare) egy szoftveres váltó, amely bitcoinnal való kereskedést tesz lehetővé fiat pénzekért vagy más kriptopénzekért cserébe. A Bitsquare-t Manfred Karrer alapította és a szoftver első verziója 2014-ben jött ki. A Bisq mögött nincsen cég, hanem egy decentralizált autonóm szervezet (DAO).
A kriptopénzek listája választékos, a népszerűbbek közül említést érdemel az Ethereum, a Dash, a Monero és a Litecoin. A fiat pénzeket bank transzferrel vagy más úton-módon juttathatjuk el a tőzsdére, támogatást élvez többek között a Western Union, a Swish, az OKPay.

A Bisq a felhasználó biztonságát a Tor protokollon keresztül védelmezi. Az applikáció asztali alkalmazásos és Windows, Linux és OS X operációs rendszerekre tölthető le a BISQ weboldaláról. A kereskedési díj a vétel/eladás mértékétől függ, a minimum díj 0.0002 BTC/bitcoin, ezenkívül a bányászdíjat is ki kell fizetni, valamint biztonsági letétet is le kell rakniuk a felhasználóknak. A tőzsde speciális szolgáltatása egy döntőbíráskodó csapat, amely a kereskedők közötti vitás ügyeket segít elrendezni. A platform oldalán FAQ segíti a tájékozódást valamint a fórumon keresztül lehet kommunikálni a Bisq csapatával valamint a több felhasználóval.

bisq
Forrás: Steemit

BITSHARES/OPEN LEDGER/CRYPTO BRIDGE

A Bitshares egy rendkívül komplex, minden-egyben projekt, amely széles körű pénzügyi szolgáltatásokat nyújt. Kereskedni lehet számos fiat és kriptopénzzel, valamint akár aranyat és ezüstöt is vásárolhatunk. A BitShares saját BitAssets platformmal rendelkezik, ami lényegében derivatívokból, vagyis származtatott ügyletekből álló csomag, a többi pénzeszközhöz hasonlóan ezekkel is lehet kereskedni, valamint ezek mögött stabil érték áll. Például lehet 1 bitdollárunk (bitUSD), amely értéke mindig 1 dollár körül mozog.

A váltó saját blokkláncos hálózatán működik és több más applikációk is erre épültek, mint például az OpenLedger és a CryptoBridge. A Bitshares ezenkívül saját kriptopénzzel rendelkezik ugyanezen néven (BTS), ezt számos más tőzsdén meg lehet venni, valamint azzal kereskedni.

A Bitshares története 2013-ra nyúlik vissza amikor Dan Larimer alapító, Charles Hoskinson (Ethereum, Cardano) és egy kínai befektető támogatásával indította el a projektet. A platform DPoS konszenzusos modellt és graphene technológiát használ, amik Larimer fejlesztései. A Bitshares client szoftver kompatibilis Windows, Mac és Linux operációs rendszerekkel és a platform oldaláról lehet letölteni. Van fórum és van lehetőség emailben kommunikálni a platformmal kapcsolatos kérdésekben.

bitshares
Forrás: Steemit

Az OpenLedger egy olyan blokklánc technológiai vállalat Dániából, amely decentralizált megoldásokat kínál a kriptopiacnak. Open Ledger DEX néven működik decentralizált váltójuk, amely a BitShare graphene technológiáját használja kereskedési szolgáltatásaihoz. Az Open Ledger ezenkívül saját pénztárcával is rendelkezik a platformon belül.

A CryptoBridge egy viszonylag új DEX, szintén a BitShares hálózatának tagja, amely népszerű altcoinok kereskedését biztosítja. Az Open Ledger-hez hasonlóan nekik is van saját pénztárcájuk. Legfontosabb innovációjuk az egyetlen meghibásodási pont (single point of failure) kiiktatása, vagyis a pénzek betétele, kivétele és kereskedése semmilyen körülmények között nem áll le.

Borítókép forrása: Steemit

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük