DEX – decentralizált váltók

Egyre több a decentralizált váltó, összefoglaló nevén DEX, amely a centralizált váltókkal szemben egy teljesen alternatív megoldást kínál a kriptopénzekkel való kereskedésben. Nincs központi szerver és nincs kontroll csoport, amely ellenőrzést gyakorol a felhasználó pénzeszközeit illetően. Az alábbiakban a DEX előnyeiről és hátrányairől lesz szó, valamint néhány népszerűbb váltó is bemutatkozik.

DEX – pro és kontra

Pro:

  • nincs központi hatalom – a pénzalapokat és az azzal való kereskedést a felhasználó tartja ellenőrzése alatt nem pedig egy központ, amely bármilyen címszóval befagyaszthatja a kereskedést vagy a pénzkivételt
  • kulcsok – a privát kulcsok a felhasználó birtokában vannak.
  • tranzakciók – gyorsabb és olcsóbb a harmadik fél kiiktatása következményeként.
  • átláthatóság – a tranzakciók a blokkhálózatokon kerülnek rögzítésre.
  • anonimitás – a centralizált tőzsdékkel ellentétben itt nem kell megadnunk személyes adatainkat.
  • biztonság – nehezebb meghackelni, mivel nincs központ bázis, ami óriási előny tekintve, hogy rengeteg sikeres és sikertelen támadás zajlik a centralizált tőzsdék ellen.
  • hardveres pénztárcák – zökkenőmentes integrálás, mint például a Trezorral vagy a Ledgerrel.

Kontra:

  • felület – kevésbé felhasználóbarát mint centralizált társaiké.
  • funkciók – jó részük alapszintű, általánosságban hiányoznak a fejlettebb kereskedési eszközök és szolgáltatások.
  • likviditás – alacsony legtöbbjüknél.

IDEX

Az IDEX Ethereum és ERC20 kriptopénzes/tokenes kereskedési párokat tartalmaz. A platform mögött az Aurora csapata áll, amely egy Panamában bejegyzett kriptovállalkozás.

A váltó használata rendkívül egyszerű. Új pénztárcát lehet létrehozni vagy a meglévőt tudjuk a platformhoz kapcsolni és már kereskedhetünk is. Az IDEX kompatibilis a MyEtherWallet, a MetaMask és a Ledger hardveres pénztárcákkal. A platform weboldalán egy video és részletes leírás is bemutatja hogyan használjuk a váltót. Problémák és kérdések esetén az IDEX Telegramos szobája és az FAQ segíthet az eligazodásban, valamint a Contact menüpontban emailt is küldhetünk.

A kereskedés költségi mindösszesen 0.1%- 0.2%, a felhasználóknak azonban a gas díjakat is állniuk kell.
Az IDEX okos szerződéseket alkalmaz a tranzakciók kezelésére, és amint jóváhagyjuk, vagyis aláírjuk azt a privát kulcsunkkal, a váltó továbbítja az ügyletet az Ethereum blokklánc hálózatába. Ez lehetővé teszi a platform számára, hogy valós időben frissítse az egyenlegeket és a rendelési könyvet, ugyanakkor kordában tartsa a hálózati tranzakciók áramlását.

Az IDEX február közepén elérte az 50 ezer felhasználót, ami szép teljesítmény ahhoz képest, hogy csak pár hónappal ezelőtt indultak.

Regisztráció nélkül, olcsó váltási díjakkal tudsz kriptopénzeket vásárolni a Coinmixed.eu kriptotőzsdén. Bitcoin, ether, litecoin, tether stabilcoin és a magyar sikerprojekt tokenje egy helyen.
dex
Forrás: Steemit

BISQ

A Bisq (korábban Bitsquare) egy szoftveres váltó, amely bitcoinnal való kereskedést tesz lehetővé fiat pénzekért vagy más kriptopénzekért cserébe. A Bitsquare-t Manfred Karrer alapította és a szoftver első verziója 2014-ben jött ki. A Bisq mögött nincsen cég, hanem egy decentralizált autonóm szervezet (DAO).
A kriptopénzek listája választékos, a népszerűbbek közül említést érdemel az Ethereum, a Dash, a Monero és a Litecoin. A fiat pénzeket bank transzferrel vagy más úton-módon juttathatjuk el a tőzsdére, támogatást élvez többek között a Western Union, a Swish, az OKPay.

Ledger Nano S - The secure hardware walletA Bisq a felhasználó biztonságát a Tor protokollon keresztül védelmezi. Az applikáció asztali alkalmazásos és Windows, Linux és OS X operációs rendszerekre tölthető le a BISQ weboldaláról. A kereskedési díj a vétel/eladás mértékétől függ, a minimum díj 0.0002 BTC/bitcoin, ezenkívül a bányászdíjat is ki kell fizetni, valamint biztonsági letétet is le kell rakniuk a felhasználóknak. A tőzsde speciális szolgáltatása egy döntőbíráskodó csapat, amely a kereskedők közötti vitás ügyeket segít elrendezni. A platform oldalán FAQ segíti a tájékozódást valamint a fórumon keresztül lehet kommunikálni a Bisq csapatával valamint a több felhasználóval.

bisq
Forrás: Steemit

BITSHARES/OPEN LEDGER/CRYPTO BRIDGE

A Bitshares egy rendkívül komplex, minden-egyben projekt, amely széles körű pénzügyi szolgáltatásokat nyújt. Kereskedni lehet számos fiat és kriptopénzzel, valamint akár aranyat és ezüstöt is vásárolhatunk. A BitShares saját BitAssets platformmal rendelkezik, ami lényegében derivatívokból, vagyis származtatott ügyletekből álló csomag, a többi pénzeszközhöz hasonlóan ezekkel is lehet kereskedni, valamint ezek mögött stabil érték áll. Például lehet 1 bitdollárunk (bitUSD), amely értéke mindig 1 dollár körül mozog.


bitbond bitcoin lending
A váltó saját blokkláncos hálózatán működik és több más applikációk is erre épültek, mint például az OpenLedger és a CryptoBridge. A Bitshares ezenkívül saját kriptopénzzel rendelkezik ugyanezen néven (BTS), ezt számos más tőzsdén meg lehet venni, valamint azzal kereskedni.

A Bitshares története 2013-ra nyúlik vissza amikor Dan Larimer alapító, Charles Hoskinson (Ethereum, Cardano) és egy kínai befektető támogatásával indította el a projektet. A platform DPoS konszenzusos modellt és graphene technológiát használ, amik Larimer fejlesztései. A Bitshares client szoftver kompatibilis Windows, Mac és Linux operációs rendszerekkel és a platform oldaláról lehet letölteni. Van fórum és van lehetőség emailben kommunikálni a platformmal kapcsolatos kérdésekben.

bitshares
Forrás: Steemit

Az OpenLedger egy olyan blokklánc technológiai vállalat Dániából, amely decentralizált megoldásokat kínál a kriptopiacnak. Open Ledger DEX néven működik decentralizált váltójuk, amely a BitShare graphene technológiáját használja kereskedési szolgáltatásaihoz. Az Open Ledger ezenkívül saját pénztárcával is rendelkezik a platformon belül.

A CryptoBridge egy viszonylag új DEX, szintén a BitShares hálózatának tagja, amely népszerű altcoinok kereskedését biztosítja. Az Open Ledger-hez hasonlóan nekik is van saját pénztárcájuk. Legfontosabb innovációjuk az egyetlen meghibásodási pont (single point of failure) kiiktatása, vagyis a pénzek betétele, kivétele és kereskedése semmilyen körülmények között nem áll le.

Borítókép forrása: Steemit

Szici

"Let’s try to secure everything" - Nick Szabo

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.