Dél-Korea Pénzügyi Innovációs Hivatala legitimálja a blokkláncot és a kriptopénzeket

Dél-Korea hivatalos szerveinek hozzáállása a kriptopénzekhez különösen érdekes. Bár ugyanúgy támogatják az iparág legitimitást, szerintük annak mindenáron a szabályozási erőfeszítésekkel összhangban kell megtörténnie. Az ország pénzügyi szolgáltatásokért felelős bizottsága egy külön osztályt állított fel a blokkláncra vonatkozó irányelvek javaslatára és felügyeletére, amit az elkövetkezendő hetekben terveznek bemutatni.

Újabb nagy előrelépés Koreában

Dél-Koreának nem elhanyagolható érdeke fűződik, hogy legitimálja a kriptopénzeket és a blokklánc technológiát. Egyelőre ez nem megy egyik napról a másikra, de a háttérben érezhetően zajlik a munka. A koreai Pénzügyi Szolgáltatások Bizottságának segítségével a helyzet pozitív irányba kezd változni.

Szöul új kezdeményezést mutatott be a múlt héten: egy önálló osztályt, amelynek feladata döntéshozatali kezdeményezések készítése lesz a blokklánc iparnak. Ez egy újabb következetes lépés afelé, hogy Dél-Korea a blokklánc technológiai fejlesztések melegágya lehessen Ázsiában. Az ország vezetői ugyanakkor egyetértenek abban, hogy ahhoz hogy legitimálják a kriptopénzeket, szükség van a támogató jellegű törvényekre és szabályozásra.

Az új hivatalt Pénzügyi Innovációs Hivatalnak fogják hívni. A hivatal felállítását a legfrissebb belügyminisztérium és a top pénzügyi szabályozók közötti meeting során született és egyelőre ideiglenes szervezetként fog működni.

A sajtóközleményből kiderül, hogy a hivatal 2 évre kap engedélyt ami elegendőnek tűnik, hogy Dél-Korea világszintre hozza a fintech szektorát, beleértve a blokklánc és kriptopénzek terén tevékenykedő vállalkozásait. A kriptopénzek nem jelentenek veszélyt a globális pénzügyi stabilitásra (ezt a G20 tárgyalásokon is kiemelték), további támogató intézkedésekre lesz szükség.

Egy hivatali képviselő a következőképp magyarázta a döntést:

“Az FSC egy átható szervezeti átépítést tervez, hogy jobban tudja védeni a fogyasztók pénzügyi érdekeit és hogy proaktívan tudjon reagálni a negyedik ipari forradalomra. Az új pénzügyi innovációs hivatal fogja ellátni a pénzügyi innovációk irányelveinek meghozatalára, mint a fintechet és big data-t érintő innovációkra, valamint az új kihívásokra mint a kriptopénzekre adandó válaszreakciók kidolgozását.”

A kriptopénz és elosztott főkönyv gazdasági szereplőinek mindenféleképp jelentős előrelépés. A dél-koreai intézkedéseket gyakran másolják más ázsiai országok is. Mialatt Kína e tekintetben továbbra is kivétel, a kontinens többi része egy viszonylag nyitott politikát fog folytatni a dinamikusan fejlődő technológia irányába.

Kövess minket a Facebookon és Instagrammon.

Van egy sztorid? Oszd meg velünk és megírjuk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük