Döbbenetes dolgot kérnek a német állampolgárság megszerzéséhez

Németország erősen megkérdőjelezhető döntést hozott arra vonatkozóan, hogy mostantól milyen feltételeknek kell eleget tenni ahhoz, ha valaki német állampolgárságot akar szerezni.

Németország radikális és erősen megkérdőjelezhető döntést hozott. Mostantól a német útlevél megszerzéséhez Izrael Állam iránti lojalitási nyilatkozatot kell tenni.

A La Repubblica olasz napilap részletesen kifejti, hogy a Bild újságíróinak mindig is alá kellett írniuk egy nyilatkozatot, amelyben többek között kinyilvánítják Izrael iránti lojalitásukat. Más szóval, mostantól ezt a szabályt kiterjesztik mindenkire, aki német útlevelet szeretne kapni. Elég szürreális és egyben irracionális szabálynak tűnik, mert egy dolog az antiszemitizmus elleni küzdelem – ami helyes – de egy másik dolog hűséget esküdni Izrael államnak, amelynek jelenlegi, Netanjahu vezette politikája megkérdőjelezhető. Úgy tűnik, hogy a jó szándék megint túlkapásba csapott át.

Vajon Scholz kormánya, amely ezt a döbbenetes törvényt hozta, tisztában van azzal, hogy saját országában egyre többen támadják Netanjahu kormányát? Akkor az izraeli nép is antiszemita lenne, mert nem ért egyet vezére nézeteivel?

Németország legfeljebb azt kérhetné jogosan az útlevéllel rendelkezőktől, hogy tagadják meg az antiszemitizmust, de semmiképpen sem azt, hogy esküdjenek hűséget Izrael államnak, mert az államra való hűségeskü gyakorlata a 20. század legsötétebb időszakára emlékeztet, és Németországnak ezt igazán tudnia kellene. Miért kellene mindig Izrael barátainak vallaniuk magukat, függetlenül Izrael jelenlegi politikájától és például a gázai nép elleni brutális fellépésétől ebben a helyzetben? A történet mindig ugyanaz. A múlt tragédiáit ideológiailag arra használják fel, hogy igazolják a jelen problémáit.

Így a végén egy olyan forgatókönyv jön létre, amelyben feltétel nélkül ragaszkodni kell bizonyos “értékekhez” egy olyan kontextusban, amely paradox módon inkább a totalitarizmus, mint a demokrácia jellegét ölti, különösen a palesztin kérdés tekintetében.