A Bitcoin jelenti a mentőövet a háborús övezetben

Egy taxisofőr Gázában arra használja a Bitcoint, amire kitalálták: az emberek közvetítő nélkül tudnak fizetni egymásnak bármilyen körülmények között. Akár háborúban is.

Bitcoin a háborúban

2023. október 7-én Yusef Mahmoud, egy palesztin taxisofőr Gázában azt tapasztalta, hogy az ő és számtalan ember élete a környezetében drasztikusan megváltozott. Gázát már a háború előtt is sújtotta a munkanélküliség és az éhezés, több mint kétmillió embernek hiányzott a tiszta víz és a megfelelő szennyvízrendszer. Az ország kétharmada mély szegénységben élt – már korábban is. A szörnyű októberi helyzet szemtanújaként Yusef online segítséget kért a 2023-as ramadán idején. Abban reménykedett, hogy bitcoin-adományokat gyűjthet világszerte, hogy élelmiszereket és játékokat vásárolhasson gázai gyerekeknek. Felkérésére sokan válaszoltak, köztük a brit Bitcoiner – Fumble.

Fumble-t lenyűgözte Yusef átláthatósága az adományok elosztásában, és azt javasolta, hogy a Geysert, egy Bitcoin közösségi finanszírozási platformot használja, amivel megkönnyítheti az adományok gyűjtését és szétosztását. 2023 áprilisában Yusef elindított egy projektet, amelynek célja, hogy pénzt gyűjtsön a palesztin civilek élelmiszer- és ivóvízellátására. A gázai válság eszkalációja, és A katonai megszállás, amely a lakosság 85%-át kitelepítette és leállította a térség gazdasági tevékenységét, megnövelte a Yusef segélye iránti igényt. Következésképpen a ramadán-specifikus támogatásról Yusef a létfontosságú szükségletek egész évben történő biztosítására helyezte a hangsúlyt.

2023 áprilisa és 2024 májusa között Yusef projektje több mint 1500 közreműködőtől kapott adományt. Így 20 000 családot, köztük 500 árvát tudott élelmiszerrel és vízzel ellátni. A Geyser platform megkönnyítette ezt a támogatást, lehetővé téve a Yusef számára, hogy beszerezze az olyan alapvető dolgokat, mint a konzervek, babakellékek, ruházat és gyógyszerek. A gázai gazdasági összeomlás közepette, amelyet a háború súlyosbított, a Bitcoin kulcsfontosságú eszközzé vált Yusef számára a pénzügyi akadályok megkerülésében és közösségének segítésében. A hagyományos bankrendszerekhez képest alacsonyabb díjakkal és kevesebb korlátozással tudott pénzügyi tranzakciókat lebonyolítani.

Súlyos a helyzet Gázában

A gázai helyzet súlyos. 79,3%-os munkanélküliség és súlyos ellátási korlátozások jellemzik a térséget.

A családokat gyakran elválasztották egymástól, a nélkülözhetetlen áruk szűkösek és drágák. E kihívások ellenére Yusef kitartott. Veszélyes utakat tesz meg nap mint nap Rafahba utánpótlásért, a bürokratikus akadályok leküzdése közepette. A jelentős adományok érkeztek hozzá. Például 48 000 dollár értékű bitcoin 2024 áprilisában, amely nagy reményt hozott Yusefnek és közösségének.

Yusef elhivatottsága megnyilvánul folyamatos erőfeszítéseiben, a csirkék vásárlásától a kitelepített családok számára sátrak építéséig. A megállíthatatlan igény a segélyre azonban néha a személyes áldozatokat is megkívánt tőle. Például el kellett adni autóját, hogy finanszírozzon egy orvosi segély szállítmányt.

Yusef online oszt meg frissítéseket és videókat az átláthatóság fenntartása és a folyamatos támogatás ösztönzése érdekében. A hatalmas kihívások ellenére Yusef továbbra is bizakodó és elkötelezett a közösségének segítése mellett. A Bitcoin-adományok pedig kulcsfontosságú mentőövet jelentenek ebben a folyamatban.