Döbbenetes eredmény: tönkretette az internet egy törzs életét

A Starlink felforgatta a marubói közösség életét: “Nem volt időnk megérteni, tanulmányozni, megtanulni, hogyan kell használni. Sokkoló volt.”

Unatkozó gyerekek és felnőttek tucatjai okostelefonjuk képernyőjére tapadva. Ez a látvány ma már nem számít különlegesnek. De amikor egy világtól elzárt törzs tagjai is így ütik el az időt, akkor néhány kérdés megfogalmazódik az emberben. Kilenc hónappal ezelőtt Elon Musk Starlink műholdjainak sikerült összekötnie a Marubo közösséget, egy évszázadok óta elszigetelten élő amazóniai törzset a világ többi részével. Az internet számos nyilvánvaló előnnyel járt, sokan örültek is neki. Most azonban a 73 éves Tsainama Marubo, a falu egyik vénje azt mondja: “Egy számunkra ismeretlen világ nyílt meg ezekből a képernyőkből. Mint például a csevegés távoli szeretteinkkel, és a lehetőség, hogy vészhelyzetben segítséget hívjunk. De a dolgok rosszra fordultak”.

Az asszony a New York Times két riporterével beszélgetett, akik Brazíliába indultak, hogy elérjék az Ituì folyó partját. Ránézett a falustársaira, és megrázta a fejét: “Mind ott vannak, és a mobiltelefonjukat bámulják. Lusta emberek lettek. Nem beszélnek, nem dolgoznak, nem mozognak. Olyanok, mintha elnémultak volna. A képeket görgetik, fordítóval olvasnak, órákig szörföznek a neten, ijesztő kómába merülve”.

A gyors internet villámcsapásként érkezett az életükbe, és felborította a társadalom ritmusát, megzavarta a szokásaikat. A digitális “forradalom” sokkal, de sokkal gyorsabb volt, mint amit a globalizált világ társadalmai az elmúlt 30 évben tapasztaltak. És nem adott időt egyik napról a másikra senkinek sem arra, hogy szép lassan hozzászokjon ehhez. A közösség az előző napokig szinte hermetikusan el volt zárva a külvilágtól, mostanra viszont megnyíltak a kapuk előttük. Az internet nemcsak a világ megismerésének és a távoli rokonokkal való beszélgetésnek a lehetőségét hozta magával, hanem pletykákkal teli csoportos beszélgetéseket, online idegeneket, erőszakos videojátékokat, digitális csalásokat, félretájékoztatást és pornográfiát is. A közösség feje hozzátette: “Az internet olyan volt számunkra, mint egy földrengés. Nem volt időnk megérteni, tanulmányozni, megtanulni, hogyan kell használni. Sokkoló volt. És nincs visszaút. Lázadás lenne.”