Donald Trump fontolóra veszi az elnöki kegyelem megadását Edward Snowden ügyében

Donald Trump amerikai elnök szombaton egy sajtótájékoztató keretében kijelentette, hogy fontolóra veszi Edward Snowden ügyében az elnöki kegyelem megadásának lehetőségét. Ezzel jelentősen megváltoztatta korábbi nézeteit a jelenleg Oroszországban élő, amerikai államtitkokat kiszivárogtató Snowdennel kapcsolatban.

Snowden megítélése még mindig kérdéses Amerikában, Trump azonban most új szemszögből nézi a dolgokat

Az Edward Snowden ügyet valószínűleg nem kell senkinek bemutatnunk: 2013-ban ez volt az év egyik legnagyobb botránya, utórezgései pedig még máig is érezhetőek. Snowden akkor azzal vált híressé, hogy ő szivárogtatta ki a hírt, miszerint az NSA (National Security Agency, azaz a Nemzetbiztonsági Ügynökség) széleskörű megfigyelést hajt végre, amely részeként az emberek telefonhívásait és internetes tevékenységét figyelik világszerte, és természetesen az Államokban is. Mára a történet részletesen ismertté vált; Snowden könyvet is írt élményeiről Permanent Record, magyarul Rendszerhiba címmel.

Snowden megítélése azonban máig meglehetősen vitatott maradt. Míg Amerikában az államtitkok kiszivárogtatása miatt 2013 óta bíróság elé akarják állítani (ez orosz kiadatás nélkül nem valósult meg), addig a világ számos részén inkább éltetik Snowdent tetteiért. A sajtótájékoztató során Trump is hasonló nézetekre hivatkozott: elmondása szerint „sokak szerint nem helyesen bántak Snowdennel”, majd még azt is hozzátette, hogy újra megtekinti ügyét, és fontolóra veszi az esetleges elnöki kegyelem gyakorlásának lehetőségét. Ez minden esetben érdekes fejlemény lenne – Trump esetében azonban különös pálfordulás is, hiszen nem sokkal az ügy kirobbanását követően ő maga nevezte Snowdent egy kémnek, akit „ki kellene végezni”.

Trump azért azt is hozzátette, hogy Snowden esete máig rendkívül megosztó kérdés az amerikai politikai életben: párttól függetlenül, mind a jobb, mind a bal oldalon vannak olyanok, akik Trump szerint úgy gondolják, hogy „máshogy kellene bánni Snowdennel, míg mások szerint nagyon rossz dolgokat tett.”

Snowden ügyvédje, az orosz Anatoly Kucherena annyival kommentálta a helyzetet, hogy szerinte az amerikaiaknak nem csak, hogy kegyelmet kellene adniuk ügyfele számára, hanem minden vádat is ejteniük kellene ellene.

„Nem csak az amerikai állampolgárok érdekét szolgálta tettével, hanem a teljes emberiségét”, mondta Kucherana az RIA hírügynökségnek.