Edward Snowden: A Bitcoin nem éli túl, de a kripto marad

Edward Snowden neve jól ismert a médiában, nem hiába figyelnek fel arra a híroldalak, amikor az amerikai száműzött bármely témában nyilatkozatot tesz. Most sem kertelt: szerinte ugyanis a kriptovaluták a jövőben egyre jelentősebbek lesznek – mindezt azonban a Bitcoin már nem fogja megtapasztalni.

Snowden Ben Wiznernek, az ACLU Speech, Privacy and Technology projekt vezetőjének adott interjújában beszélt a kriptovalutákról.

Wizner többek között arról kérdezte Snowdent, hogy szerinte a bitcoin rendelkezik-e hosszú távú belső értékkel. A kérdésre adott válaszában Snowden a Bitcoint a fiat pénzekhez hasonlította: szerinte ugyanis az egyetlen különbség a fiat pénzek és a Monopoly pénz között az, hogy az emberek hisznek abban, hogy a fiat pénzt a kormány támogatja. A kormány pedig összességében nem más mint “emberek fegyverekkel”, akik képesek megvédeni a fiat pénzek értékét. És bár így összességében szerinte a blokklánc alapú kriptónak sokkal kevesebb értéke van, de mégis van két dolog, ami miatt valószínűleg jelentősek tudnak maradni.

Miért fogja túlélni a kripto?

Az egyik a kripto ritkasága: a Bitcoin egy limitált dolog, 21 millió BTC elérhető csak. Így természetesen ez előhozza azt, hogy verseny alakuljon ki a maradék néhány millió bitcoin bányászatáért, és releváns legyen hosszabb távon.

A másik, szerinte jelentősebb érve pedig az, hogy a társadalom viszonylag nagy része komolyan hisz abban, hogy a Bitcoin egy megalapozott és megbízható érték. Snowden szerint ez az, ami miatt a kripto túl fogja azt is élni, hogy ha a Bitcoin bedől. A kripto – és bármely más vagyoneszköz – értéke mindig abból fog fakadni, hogy az emberek úgy gondolják, hogy van értéke.

“Az emberek hisznek abban, hogy a kriptovalutákkal nap mint nap óriási pénzösszegeket tudnak mozgatni elektronikusan bármiféle banki beavatkozás nélkül. És egy nap, amikor a Bitcoin már nem lesz, az emberek továbbra is akarják majd mozgatni a pénzüket. Amíg ez a vágy megmarad, addig a kriptónak lesz értéke.”

Edward Snowden: A Bitcoin nem éli túl, de a kripto marad

Snowden, aki 2013 óta Oroszországban lakik amerikai száműzetését követően, ettől függetlenül pozitív érzéseket táplál a Bitcoin irányába. A Bitcoin által előállított lehetőségeket Snowden önmagán keresztül példázta.

“Tételezzük fel, hogy mondjuk a Bank of America nem indít tranzakciót egy olyan ember számára, mint én. Ezt a hagyományos pénzügyi rendszerben könnyedén megtehetik, és mind nekik, mind a többi banknak van akkora hatalma, hogy nem hagynak nekem lehetőséget. Vagy vegyünk egy venezuelai tinédzsert, aki csinált egy web fejlesztő melót egy párizsi cégnek. De a pénzt nem tudja megkapni, mert a venezuelai törvények nem engedik. A kriptovaluta mindegyikre megoldást kínál. A Bitcoin nem feltétlenül privát pénz, de biztosan ez az első “szabad” pénz.”