Egekben a használt bitcoin bányászgépek ára, mert nem tudnak újakat gyártani

A bitcoin bányászgép gyártók egyre növekvő aggodalommal figyelik a félvezető piacon jelentkező globális áruhiányt. A helyzetre reagálva a meglévő, használt bitcoin  bányászgépek ára meredeken emelkedni kezdett. 

A világ most már minden pontján érezni lehet a félvezető szektorban jelentkező áruhiányt, ami a COVID lezárások miatt alakult ki. Az autógyártáshoz, a számítástechnikai és okostelefon alkatrészekhez és tulajdonképpen már minden elektronikai eszközhöz elengedhetetlen alapanyag a félvezető. Nincs elegendő mikrochip a piacon amúgy sem, és még ehhez jön hozzá a bitcoin iránt jelentkező egyre nagyobb igény, ami alapból is több új bitcoin bányászhardver gyártását igényelné. Ráadásul a magasabb bitcoin árfolyam mellett a régebbi eszközökkel is jövedelmezően lehet bányászni.

A fentiek miatt a bányászok között emiatt már most is tülekedés alakult ki a meglévő hardverek iránt, csak, hogy tartani tudják a tempót a nehézségi fok emelkedésével. Nem csak a kínai bányászok veszik a régi gépeket, hanem az Európában és az Egyesült Államokban is megemelkedtek az árak a használt cikk piacokon. Például az eBayen a korábbi árakhoz képest az Antminer S9-eseket most akár tízszer drágábban is el lehet adni, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

A bányászhardver gyártók remélik, hogy lassan lesz megoldás az egyre égetőbb problémára. Január elején az Nvidia már bejelentett egy új, olcsóbb típusú félvezetőt, ami segíthet a jelenlegi kereslet-kínálat kiegyenlítésében, azonban még időre lesz szükség, hogy a gyártási kapacitás a régi szintjére emelkedjen vissza.