Hol készül a kokain és hol fogyasztják?

Világszerte körülbelül 24 millióan fogyasztottak kokaint 2022-ben. A fogyasztók száma Európában megközelíti a 6 milliót. A szigorú tiltás ellenére a drog szinte minden országban kapható, de a termesztés nagy részét mindössze 3 ország végzi. 

3 ország felelős a kokaintermesztésért

Bár a kokaint a világ minden részén fogyasztják, alapanyagát, a kokacserjét elsősorban három latin-amerikai országban termesztik: Peruban, Bolíviában és Kolumbiában. Ahogy a lentebb található ábrán látható, a három ország közül Kolumbia, a maga 65%-os részesedésével, számít a legnagyobb termesztőnek.

Az ország tavaly a címlapokra is felkerült, mivel egy jelentés szerint a termesztésre használt terület 2022-ben 13%-kal nőtt. Ezzel párhuzamosan a kokaintermelés 24%-kal, 1700 tonnára emelkedett. Az új ültetvények kialakítása miatt a termesztők gyakran illegális fakivágást végeznek, ami jelentős deforesztációhoz vezet.

A kokaültetvények körüli fegyveres konfliktusok hat évtizede tartanak, és körülbelül 450 ezer életet követeltek. Gustavo Petro elnök, Kolumbia első baloldali elnöke ígéretet tett arra, hogy a kábítószer elleni küzdelem középpontjába a közegészségügyet helyezi, a szerinte kudarcot vallott militarizált stratégia helyett.

kokain, drog, fogyasztás,

Kokain: helyi termesztés, globális fogyasztás. Forrás: statista.com, Florian Zandt.

A fogyasztói oldal

Az érme másik oldalát a fogyasztás jelenti. Hiába illegális, mégis sokan fogyasztják. A kereslet nélkül pedig a kínálat is megszűnne, így nem lehet kizárólagos felelősnek megtenni azokat a latin-amerikai országokat, ahol az emberek a megélhetés és a kegyetlen drogbandáknak való kiszolgáltatottságuk miatt a kokacserjék termesztését és feldolgozását választják.

A becslések szerint 2022-ben Észak-Amerikában volt a legtöbb kokain fogyasztó, akik a teljes fogyasztás 28 százalékáért felelősek. Európa a második a maga 5,7 millió fogyasztójával, utolsó helyen pedig Óceánia szerepel, ahol mindössze 800 ezer ember fogyasztott kokaint.

A bűnözők a kriptovalutát használják a kereskedéshez

A kriptovaluta a bűnözők kedvelt eszközének számít. A sok előnyt az illegális tevékenységet végző személyek és csoportok is kihasználják, ami megnehezíti a hatóságok feladatát. Ahogy arról nemrég beszámoltunk, az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma vádalt emelt 24 személy ellen, akik állítólag egy kartell pénzmosási műveleteit irányították. Az 50 millió megmozgatott pénz leginkább kokainból és más kábítószerek eladásából származott.

Egy májusban lezárult nyomozás a 23 éves “Fáraó” álnevű drogkereskedő letartóztatásához vezetett. A fiatal férfi nem csupán árulta az anyagot, hanem a teljes darkwebes piacot működtette, amivel 100 millió dolláros forgalmat bonyolított le. Az Incognito Market nevű platform 4 évig működött és szinte minden megtalálható volt rajta, a herointól kezdve a hamisított vényköteles gyógyszerekig.