Így mosta tisztára egy kartell a pénzt kriptovalutával

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma (DoJ) bejelentette, hogy vádat emelt 24 személy ellen, akik állítólag a Sinaloa Kartell pénzmosási műveleteit irányították. A vádirat szerint a Kaliforniában működő bűnszervezet különböző módszerekkel dolgozott. Például pénzfutárok, nagy mennyiségű készpénz, kriptopénz-vásárlások és „kínai földalatti pénzváltók” segítségével mozgatták a pénzt.

A DoJ állítása szerint az operáció során több mint 50 millió dollárt mozgattak meg. A pénz a kokain, metamfetamin és fentanil eladásából származó bevételekből. Az „Operation Fortune Runner” névre keresztelt nyomozás során a hatóságok különböző pénzmosási technikákat azonosítottak. Ezek közé tartozott a kriptopénzek használata, nemesfémek és drágakövek beszerzése, valamint különböző társtettesek által nyitott bankszámlák kezelése.

A kínai és mexikói bűnüldöző szervek tájékoztatták az Egyesült Államok hatóságait, hogy nemrégiben letartóztatták a vádlottakat. A szökevények az igazságügyi minisztérium tavalyi első vádemelése után menekültek el az Egyesült Államokból.

A művelet irányítói

A pénzmosási műveletet állítólag Edgar Joel Martinez-Reyes vezette. Ő segített a Sinaloa Kartellnek megállapodni azokkal a brókerekkel, akik elősegítették a rendszer működését. „A brókerek segítségével a kartell jelentős mennyiségű pénzt tudott tisztára mosni, csökkentve a lefoglalás és a felderítés kockázatát” – áll a vádiratban.

A pénzek jelentős részét olyan „brókereknek” utalták át Kínában, akik illegális tranzakciókat bonyolítanak le az ország viszonylag zárt pénzügyi rendszerén kívül. Kínában jelentős kereslet van amerikai dollár iránt, és ezek a brókerek lehetővé teszik az átváltást renminbire anélkül, hogy a pénz valójában elhagyná bármelyik országot. „A kartellek dollárjait gyakorlatilag eladják Kínában azoknak a magánszemélyeknek és vállalkozásoknak, akik dollárra vágynak” – állítja a DoJ.

A vádak

A vádiratban szereplő 24 személyt ellenőrzött anyagok terjesztésének elősegítésével és pénzmosási bűncselekményekkel vádolják. Az „Operation Fortune Runner” keretében feltárt bűnszervezet tevékenysége komoly veszélyt jelentett a pénzügyi rendszerre, mivel a bűnözők határokon átnyúlóan működtek, különböző országok pénzügyi rendszereit kihasználva. Az Igazságügyi Minisztérium célja, hogy megállítsa ezeket az illegális tevékenységeket és felelősségre vonja a résztvevőket.

Az amerikai hatóságok továbbra is folytatják a nyomozást és együttműködnek nemzetközi partnereikkel annak érdekében, hogy felszámolják a Sinaloa Kartellhez hasonló bűnszervezetek pénzügyi hálózatait.