Itt a megoldás, ha nem szeretnéd, hogy a Facebook és a Google mindenhol kövessen

A DuckDuckGo magánszféra védelmére szakosodott keresőmotor bevezeti új funckióját, amiben a mobil applikációk védelmét helyezi előtérbe. Elindult az App Tracking Protection béta verziója Android eszközökön. Az új funkció lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy blokkolják a más alkalmazásokban elrejtett külső nyomkövetőket, mint a Facebook és a Google előszeretettel alkalmaz.

Nyomkövetés a háttérben

Egyes cégek, köztük a legnagyobbak, mint a Google és a Facebook, a felhasználó kifejezett beleegyezése nélkül követik nyomon az embert akár más alkalmazásokban is, amelyek nem is az ő tulajdonukban vannak. A rejtett nyomkövetők segítségével nyomon követhetik mindazt, amit csinálsz, még akkor is, ha nem használod a Facebook vagy Google saját alkalmazását. A nyomkövetők valós időben rögzítik a telefon tevékenységét.

A rejtett fukció az általuk gyűjtött adatokat több harmadik fél számára is elküldik. Az adatokat célzott reklámozás céljából részletes digitális profilok készítésére használják fel. Így az adatokat más hirdetők, adatbrókerek, és akár kormányok is megvásárolhatják.

Az AndroidRank.org adatai szerint az Android-alkalmazások több mint 96%-a rendelkezik rejtett, harmadik féltől származó nyomkövetőkkel. A nyomkövetők közül 87%-uk küldött adatokat a Google-nak, 68%-uk pedig a Facebooknak. Hasonló eredményeket találtak egy másik, az AppCensus által végzett kutatásban is.

Az Apple bemutatta az App Tracking Transparency funkciót az iOS legújabb frissítésében. A funkció lehetővé teszi az iPhone és iPad felhasználók számára, hogy ki- vagy bekapcsolják az alkalmazáskövetést. Azonban egyelőre nincs ilyen funkció az Androidban, amely jelenleg a legnépszerűbb okostelefon operációs rendszer a világon.

Privát szféra védelme

Hamarosan azonban a DuckDuckGo alkalmazáson keresztül az Android felhasználók letilthatják a harmadik féltől származó nyomkövetőket. A hivatalos DuckDuckGo blogon megjelent cikk szerint az App Tracking Protection funkció ingyenes, és blokkolja azokat a nyomkövetőket, amelyeket harmadik féltől származó (azaz egyes alkalmazásokat birtokló cégtől eltérő) alkalmazásokban azonosít.

A funkció folyamatosan blokkolja a nyomkövetőket a háttérben. Megtekinthetőek a blokkolt elemek, valamint azok a nyomkövető hálózatok, amelyekre az adatokat elküldték volna. Be lehet állítani értesítéseket is, hogy automatikus összefoglalókat kapjunk a blokkolt eseményekről.

Az adatvédelemre fókuszáló cég béta verzióban indítja el a funkciót. A hozzáféréshez csatlakozni kell a várólistához. A zárt várólistához úgy lehet csatlakozni, hogy a DuckDuckGo alkalmazásban a „Beállítások”, majd az „Alkalmazáskövetés védelem” menüpontra lépünk. Amíg a funkció béta állapotban van, a cég örömmel várja a felhasználók visszajelzéseit, hogy fejlesztéseket hajtsanak végre a teljes bevezetés előtt.

Forrás: Reclaim The Net