Edward Snowden a kriptoközösséget sürgeti, hogy támogassák a Tornado Cash-alapító jogi védelmét

Edward Snowden volt CIA-alvállalkozó és informátor kedden pénzügyi segítséget kért a Tornado Cash alapítója, Roman Storm jogi védelmének támogatására.

Stormot és társalapítóját, Semenovot 2023 augusztusában tartóztatták le az Egyesült Államokban. A kriptokeverő szolgáltatásokon keresztül elkövetett állítólagos szankció sértés miatt, illetve több mint 1 milliárd dollár tisztára mosásával vádolva.

“Jogi csapatom és én erős védelmet fogunk nyújtani a tárgyaláson, nemcsak a családom érdekében, hanem a szoftverfejlesztők jövője és a pénzügyi adatvédelem érdekében is” – mondta Storm az X-en hétfőn közzétett videóban.

“Emberek, szükségem van a segítségükre. Akár szenvedélyes fejlesztő vagy, akár részt veszel a Web3-ban, vagy csak érdekel a szoftver és az adatvédelem, ez a jogi csata téged is érint. Ezért kérem, segítsetek hozzájárulni a jogi védelemhez, mert ez az ügy jelentős precedenst teremt az elkövetkező évekre” – tette hozzá.

Stormot, aki amerikai és orosz állampolgársággal is rendelkezik, óvadék ellenében szabadlábra helyezték a Washington állambeli rezidenciájára biztosított 2 millió dolláros kötvény ellenében.

Snowden támogatóit kérte, hogy segítsenek, mondván:

Az adatvédelem nem bűncselekmény.

A Tornado Cash tranzakciói 85%-kal csökkentek az OFAC szankcióit követően

Storm, Semenovval és Alekszej Pertsev fejlesztővel közösen alapította a Tornado Cash-t 2019-ben.

A jelenleg is működő mixer lehetőséget kínál a felhasználóknak tranzakciós előzményeik elrejtésére, így hatékonyan védi pénzügyi adataikat a külső megfigyelésektől.

A Tornado Cash ezt úgy éri el, hogy elfedi a tranzakciók nyomait, és védelmet nyújt a felügyelet vagy a nyomon követés bármely formája ellen.

2022-ben az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának Külföldi Vagyonellenőrzési Hivatala (OFAC) szankciókat vezetett be a Tornado Cash ellen, mivel észak-koreai hackerek állítólagosan pénzmosási tevékenységet folytattak a platformon.

Ezeknek a szankcióknak az volt a célja, hogy az Egyesült Államokban bárkinek megtilthassák a szolgáltatás igénybevételét, beleértve a pénzeszközök azon keresztül történő küldését vagy fogadását.

A vád azt állította, hogy a Tornado Cash pénzszolgáltatási vállalkozásként működött regisztráció nélkül, ami a FinCEN követelménye szerint előírás.

Az OFAC-szankciókat követően a Tornado Cash teljes volumene 85%-kal csökkent, a mixeren keresztüli tiltott tranzakciók pedig körülbelül 77%-kal csökkentek a TRM Labs szerint.

Edward Snowden érdekképviselete Storm küldetésében is tükröződik

Roman Storm támogatása Snowden felé érthető, mivel úgy tűnik, hogy mindketten egyetértenek a magánélettel és a titkosítással kapcsolatban.

Azzal vált ismertté, hogy nyilvánosságra hozta a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) anyagait a médiában. Ez jelentős változást hozott az adatvédelmi határozatok, valamint a rendelkezés és a technológiák területén is.

A kritikusok azzal érvelnek, hogy a Tornado Cash jogszerű eszköz a pénzügyi magánélet védelmét kereső felhasználók számára. Hasznos lehet például névtelen politikai adományozáshoz vagy személyes pénzügyek védelméhez.

Az olyan csoportok, mint a Coin Center és a Blockchain Association, támogatták a szolgáltatás fejlesztőit.