Letartóztatták a Tornado Cash kriptokeverő fejlesztőjét

Hollandia őrizetbe vette a Tornado Cash, szankcionált kriptokeverő szolgáltatás feltételezett fejlesztőjét. Az ország adóügyi információs és nyomozószolgálata nem zárta ki, hogy további letartóztatásokat hajtanak végre.

A Tornado Cash egy Ethereum blokklánc alapú kriptokeverő szolgáltatás, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a kriptoeszközök átalakításakor az anonimitás köpenyét nyerjék el. Augusztus 8-án a szolgáltatást az amerikai kormány szankcionálta, mert segítette a bűnözőket a lopott pénz tisztára mosásában. A történtek után a kriptotőzsdék siettek blokkolni a kriptokeverőhöz kapcsolódó címeket. Több kirptós cég, mint például a Circle és a dYdX blokkolta a Tornadot használó ügyfeleit.

A FIOD megjegyzései messzemenő hatással lehetnek minden blokkláncfejlesztőre

A holland adóügyi információs és nyomozó szolgálat (FIOD)– amely a múlt héten letartóztatott egy Tornado Cash fejlesztőt – elmondása szerint a fejlesztők felelősségre vonhatók, ha “kizárólag” bűncselekmény elkövetése vagy bűnözők elősegítése céljából hoztak létre kódot.

twitter, holland nyomozók, tornado cash

A FIOD nem hozta nyilvánosságra a letartóztatott fejlesztő nevét. Azonban a feltételezések (és felesége elmondása) szerint a bűnügyi pénzmozgások elfedésével és pénzmosás elősegítése miatt őrizetbe vett fejlesztő Alexey Pertsev volt.

A DeFi politikai és érdekvédelmi csoport a CryptoSlate-nek elmondta:

“A Tornado Cash-t rendszeresen használták törvényes célokra. Bár még mindig várjuk a fejlesztő elleni konkrét vádak nyilvánosságra hozatalát, egy dolognak egyértelműnek kell maradnia. A szabad társadalmakban a kódok írását és közzétételét védeni kell, a magánélet védelme pedig nem bűncselekmény”.

A DeFi Oktatási Alap továbbá megkérdőjelezte a FIOD feltételezését is, miszerint a Tornado Cash “kizárólag” bűncselekmények elkövetésére készült.

A FIOD “kiemelt figyelmet” fordít azokra a decentralizált autonóm szervezetekre is, amelyek elősegíthetik a pénzmosást– áll a közleményben.