Edward Snowden kriptofasiszta valutának nevezte a CBDC-ket

Október 9-én Edward Snowden egy új írással jelentkezett, amelyben a központi jegybanki digitális valutákkal, a CBDC-kel kapcsolatos aggodalmait fejtette ki, és ezeket az eszközöket a legújabb veszélynek minősítette a horizonton. Snowden az okfejtésében odáig ment, hogy a CBDC-k szerinte nem innovatív termékek, hanem inkább lehetne nevezni azokat a kriptovaluták perverziójának és kriptofasiszta valutának.

Míg a politikusok és a modern banki kartellek üdvözlik a központi banki digitális valutákat, a kritikusak sokkal negatívabb értelemben látják a CBDC-ket, és egyszerűen egy centralizált adatbázisként tekintenek rá. Szombaton Edward Snowden a CIA és NSA korábbi alkalmazottja egy új cikket osztott meg a CBDC témakörben. Azt tudjuk már régóta, hogy Snowden nagy hívője a decentralizált kriptoeszközöknek mint az Ethereum, Bitcoin és Zcash. Azonban ha a CBDC-ékről van szó, már csak gondokat és aggodalmát tudja kifejezni a technológia adoptációjával kapcsolatban ezen a területen.

El kell hogy mondjam nektek, hogy a CBDC NEM, megerősítem NEM egy digitális dollár,” emeli ki Snowden a cikkében. “Hiszen a dollár nagy része már most is digitális, már nem a pénztárcánkban a zsebünkben hordjuk magunkkal, hanem egy banknak az adatbázisában szerepel egy rekordként. Sem egy központi bank, sem pedig egy állam által kibocsátott kriptovaluta nem tudja betölteni a kriptovaluta eredeti vízióját,” magyarázta Snowden.

A CBDC egy kriptofasiszta valuta Snowden szerint

A CBDC-ket inkább nevezhetjük egy kriptovaluta perverziónak, és semmiféleképpen sem tudja beteljesíteni a kriptovaluták alapelveit és protokolljait. A CBDC egy kriptofasiszta valuta, egy gonosz dolog. Úgy alkották meg, hogy elvegye a felhasználóitól a pénz alap tulajdonjogát. Az államot helyezi a középpontba, ami minden tranzakciót felügyelhet ebben a formában.

Snowden arról is ír, hogy az emberek a munka által teremtik meg a saját életünknek a lehetőségeit. Minden embernek annyit kellene keresni, hogy elég pénzt gyűjtsön össze a nyugdíjához. De Snowden felteszi a kérdést, hogyha nem tud annyi pénzt összegyűjteni, akkor számíthat-e az államra, hogy az kisegíti majd és támogatni tudja az addig tapasztalt jólét fenntartásában? Tudja-e az állam támogatni a gondoskodását, gyógyítását? Snowden elmondja, hogy szeretné megkérdezni a Fed és az amerikai pénzügyminisztérium vezetőit, miért akarják centralizálni a pénzt? A szegény ember életében minden dolog központosítva vagy nacionalizálva van, miért akarják a kevés pénzét is centralizálni?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.