Ingyenes tanfolyam a blokkláncokról a Linux Alapítvány szervezésében

A Linux Alapítvány és az Edx platform ingyenes tanfolyamot indított a vállalati életben használható blokklánc technológiákról és gyakorlati megvalósításukról. Ez már az alapítvány sokadik élő kurzusa. A megtekintés ingyenes rövid regisztráció után, a tesztekért nem, de a diplomáért fizetni kell, ha valaki be szeretné ezt mutatni munkaadójának.

A tanfolyamon ahogyan a neve is mutatja főleg a vállalati blokklánc felhasználást vizsgálja, ám kitérnek a Bitcoin és az Ethereum alapjaira is. A kurzuson a Hyperledger keretrendszert mutatják be közelebbről.

Nem kell  megijedni, a gyakorlatokhoz nem szükséges Linuxot használni, utasítás található Windowshoz és MacOS X-hez is. Viszont nem árt a Dockerhez érteni, valamint konyítani a virtualizáció alapjaihoz. Ez nem kispályás célokhoz készült, de szerencsére mindenen végigvezetnek. Érthetőek az alapkövetelmények is, mivel vállalati rendszerekről beszélünk, amelyek általában bizonyos fokú előképzettséget igényelnek.

A gyakorlati feladat egy lánc-implementáció a tonhalhalászoktól az étteremtulajdonosokig, miközben persze más szereplők is interakcióba lépnek a lánccal és tranzakciókat eszközölnek. Mindezt persze az illegális halászat visszaszorításának nemes célja nevében. Mivel nálunk is sok kistermelő van, és sokszor nehéz az életük, amikor az áruk követési  szabályainak meg szeretnének felelni, ezt a példát hasznosnak találhatják, mivel könnyen átültethető almára, hústermékekre, de ha páleszt főznének, akkor őket sem nézzük majd ferde szemmel.

Mindezt félretéve, egy kész blokklánc implementáció lépéseit tekinthetjük meg. A tanfolyamon a videók angolul vannak, de általában a kurzus anyaga tartalmaz feliratot. A csak szöveges részeknél jól formázott utasítások mellett mindig képek és diagrammok is segítik a tájékozódást.

Az EDX-en sokféle ingyenes és igen hasznos technikai és humán tanfolyam is található, érdemes böngészni az anyagok között.

Mi köze van a Linux Alapítványnak a blokkláncokhoz?

linux alapítvány logo

Több szálon is kötődnek, hiszen a Linux és a kriptotechnológiák alapja és hajtóereje a nyílt forráskód koncepciója. Linux fut a világ legtöbb kiszolgálóján, és a rendszer legbelső részének is szerves részét képezik a titkosítási technológiák. A Hyperledger természetesen egy külön projekt, de ez is a rendszer alapszolgáltatásait használja. A Linux és a blokklánc technológiák természetesen jól szinergizálnak.

A Linux Alapítvány fontosnak tartotta a blokkláncok megismertetését is a szélesebb közönséggel, más technológiák mellett. A tanfolyam befejeztével pedig a tanultakat bármely más implementációra alkalmazni lehet.