Egekbe szökött a bitcoin OTC kereskedelem, felhalmoznak az intézményi befektetők

Mialatt a kriptotőzsdéken egy évvel ezelőtthöz képest továbbra is alacsony a kereskedési volumen, az állítás kevésbé állja meg a helyét a bitcoin OTC kereskedelem területén. A Diar friss száma szerint az intézményi befektetők szép csendben folyamatosan növelik a bitcoinjaik mennyiségét mialatt az árakat igyekeznek alacsonyan tartani. 

Dübörög a bitcoin OTC kereskedelem

A kriptoközösség jelentős része úgy gondolja, a következő kriptovaluta bull-run kiváltója az intézményi befektetők aktív és nyilvános részvétele lesz a kriptogazdaságban. Ugyan az intézményi részvétel a hagyományos kriptotőzsdei aktivitásban esett, de nem a tőzsdén kívüli OTC piacokon, ahol exponenciálisan nőtt a vásárlók száma.

A Diar friss kutatása összehasonlította a Coinbase OTC kereskedési óráinak adatait a Greyscale OTC Bitcoin Investment Trust (GBTC) volumen adataival. Mialatt 2017-ben a kettő volumene körülbelül megegyezett, addig az elmúlt hónapokban nagyon belekapcsolt a Coinbase.

A GBTC volumenek 35%-kkal alacsonyabbak 2018-ban a múlt év azonos időszakához képest és mindez úgy, hogy az elmúlt 3 negyedévben a Greyscale 216 millió dollár rekordösszegű bitcoin befektetést hozott a piacokra. Az összeg egyben annyit is jelent, hogy a Greyscale tulajdonában van a forgalomban lévő bitcoinok 1 százaléka.

A kutatás megjegyzi:

Kimaradnak az intézményi befektetők kereskedői, vagy a magasabb likviditású tőzsdén kívüli fizikai bitcoin piacokra álltak át? A válasz valahol a kettő között félúton keresendő.

Felhalmoznak a bálnák a 4000 dollár alatti szinteken

A továbbra is extrém volatilis piacokon az éjjel-nappal nyitva tartó kriptotőzsdéknek természetes előnye van, mivel a kereskedők azonnal reagálni tudnak az árváltozásokra. Viszont a magas likviditású intézményi befektetők inkább a tőzsdén kívüli kereskedési megoldásokat részesítik előnyben, mivel az OTC piacoknak nincs akkora azonnali hatása a bitcoin árfolyamára.

Pontosan ezért vásárolnak az intézményi bálnák az OTC piacokon és az árak alacsonyan tartása végett bármikor dönthetnek úgy, hogy egy részét a bitcoinjaiknak a kriptotőzsdéken értékesítik, ami újfent azonnali hatást fejt ki a BTC árfolyamára. Ezt nyilvánvalóan többször is meg tudják tenni akár egy hetes időközönként is mindaddig, amíg számukra elegendő bitcoin mennyiséget nem halmoztak fel.

Ennek tükrében nem is csoda, hogy a bitcoin OTC kereskedelem népszerűségének növekedése miatt a bitcoin spot ára rekord alacsonyan mozog, még a friss erősödés ellenére is.

Bálnafigyelő – ha netán érdekel a bálnák tárcáinak aktivitása, itt figyelemmel kísérheted: https://btc.com/stats/rich-list