Az Unió nem szeretné, ha a blokklánc technológia a „digitális gazdasági elit” kezében összpontosulna

Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) júliusban megosztott véleménye szerint nagyban támogatják a blokklánc technológia terjedését és fejlődését. A bizottság azt is kihangsúlyozta, hogy nem szeretnék, ha az új technológia kizárólag a „digitális gazdasági elit” számára lenne elérhető.

A bizottság szeretné, ha mindenki részesülne a blokklánc technológia előnyeiből

Az EGSZB által megosztott jelentés minden bizonnyal arra hívja fel figyelmünket, hogy a blokklánc technológiára fényes jövő vár Európában. A bizottság ösztönzi az európai intézményeket a civil szervezetek bevonására az Európai Blokklánc Partnerségbe és a Blokklánc Megfigyelőközpontba. Ez a tevékenység talán a bizottság következő álláspontjából ered:

“A blokklánc és az új digitális infrastruktúrák sikeres kialakítása nemcsak az információs technológia kérdéskörét érinti, hanem minden kétséget kizáróan áttörő társadalmi megújulási folyamatot is jelent.”

Ha valóban bekövetkezik a technológia széleskörű alkalmazása az európai intézmények és az EU-n belül működő szervezetek részéről, akkor hamarosan egy új technológiai forradalomnak lehetünk részesei.

Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB)

Digitális gazdasági elit vs. Európai Gazdasági és Szociális Bizottság

A bizottság véleménye alapján úgy tűnik, hogy az EGSZB határozottan a blokklánc technológia decentralizálásának pártján áll. A Libra elindítása óta egyre több állami szerv tart attól, hogy az óriás tech vállalatok monopóliumra törnek a blokklánc technológia területén. Ennek megakadályozásának érdekében a bizottság a következőt javasolja:

„Az EGSZB úgy véli, hogy a szociális gazdaság és a civil társadalom szervezeteinek tényleges bevonása elengedhetetlen annak biztosítása érdekében, hogy az új technológiák nyújtotta kiemelkedő lehetőségek ne csak a „digitális gazdasági elit” számára biztosítsanak kedvező hatásokat, hozzáférhetőséget, átláthatóságot és részvételi lehetőségeket, hanem mindenki számára.”

Az új technológiák által nyújtott lehetőségek közül a bizottság több területet is kiemelt a jelentésében. Többek között a következőket említették: adománygyűjtés civil szervezetek számára, digitalizált és leellenőrizhető végzettségek és diplomák, okos szerződések által nyilvántartott tulajdonjog és sok más.

Igaz, hogy az EGSZB csupán egy tanácsadó szerv, azonban az általuk megfogalmazott javaslatok irányadók lehetnek az EU blokklánccal kapcsolatos politikájának. Egyelőre úgy tűnik, hogy Európa jó úton halad az új technológiák fokozatos feltárása és alkalmazása felé.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük