Blokklánc partnerség az Európai Unióban

Európai nemzetek egy csoportja blokklánc partnerség létrehozataláról döntött, amelynek célja a technológiát érintő együttműködés és információcsere.

Blokklánc partnerség 22 ország között

Április 10-én 22 ország képviselői írták alá a nyilatkozatot, amely European Blockchain Partnership néven indul. A partnerség a tagállamok közötti együttműködés eszköze lehet a technikai és szabályozási területeken a tapasztalatok és szakértelem megosztásában, valamint arra, hogy felkészüljenek az egész EU-ra kiterjedő blokklánc alkalmazások elindítására a digitális piacon az állami és a magánszektor számára. Az Európai Bizottság reményei szerint ez biztosítani fogja, hogy a kontinens továbbra is vezető szerepet játsszon a blokklánc technológiák fejlesztésében és bevezetésében. A technológia a felhasználók bizalmának elnyerése szempontjából fontos, lehetővé teszi ugyanis az információk megosztását, a tranzakciók rögzítését egy ellenőrizhető, biztonságos és folyamatos módon. A blokkláncot már sikeresen tesztelték, elsősorban a pénzügyi szolgáltatásokat illetően és az elkövetkezendő években a technológia bele fog épülni a a digitális szolgáltatások egyre növekvő számába, például energiaipari és logisztikai területeken is.

Mariya Gabriel digitális biztos üdvözölte a nyilatkozatot:

“A jövőben minden közszolgáltatás blokklánc technológiát fog alkalmazni. A blokklánc egy nagyszerű lehetőség Európa és a tagállamok számára, hogy újragondolják információs rendszereiket, elősegítsék a felhasználók bizalmát és a személyes adatok védelmét, hogy előmozdítsák az új üzleti lehetőségeket, új vezetési területeket hozzanak létre, az állampolgárok, a közszolgáltatások és a vállalatok számára. A mai nappal elindított partnerség lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy együttműködjenek az Európai Bizottsággal annak érdekében, hogy a blokklánc technológiában rejlő óriási lehetőségeket az állampolgárokat érintő szolgáltatások jobbá tételére használják.”

blokklánc partnerség
Aláírási ceremónia, forrás: ec.europa.eu

A blokklánc és alkalmazásainak decentralizált és kollaborációra alkalmas jellege lehetővé teszi a digitális egységes piac teljes skálájának kihasználását. A tagállamok közötti szoros együttműködés elősegítheti a részleges, vagy hiányos megközelítések elkerülését és biztosítja a blokklánc alapú szolgáltatások kölcsönös átjárhatóságát és szélesebb körű telepítését.

A nyilatkozatot aláíró országok listája: Ausztria, Belgium, Bulgária, Cseh Köztársaság, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Írország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Svédország és az Egyesült Királyság.

Az EU és az Európai Gazdasági Térség más országai is felkérést kapnak, hogy csatlakozzanak a partnerséghez, áll a bejelentésben.

Az Európai Bizottság idén februárban indította el az EU Blockchain Observatory-t és már több mint 80 millió eurót fektetett be olyan projektekbe, amelyek a blokklánc hálózatot támogatják és 2020-ig körülbelül 300 millió eurót szánnak e célra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük