Egy 2000 éves rejtélyt oldottak meg az AI felhasználásával

Egy diákokból álló kutatócsoport a régészet egyik legnagyobb, 2000 éves rejtélyét oldotta meg a mesterséges intelligencia segítségével.

A csoport az AI felhasználásával feltárta a Vezúv kitörése által 2000 évvel ezelőtt eltemetett, elszenesedett tekercsben lévő görög írás tartalmát. A Vesuvius Challenge nevű verseny győztesei a feltekert papirusz szkennelésén képezték ki gépi tanulási algoritmusaikat, és egy eddig ismeretlen filozófiai művet tártak fel. Az írás az érzékekről és élvezetekről szól. Ez a teljesítmény megnyitja az utat a mesterséges intelligencia (AI) technikái előtt a tekercsek többi részének teljes megfejtéséhez. Ez a lépés a kutatók szerint forradalmi hatással lehet az ókori világ megértésére.

A papirusztekercsek feltárása

Amikor a 18. század közepén elkezdődött a tekercsek kutatása, azokat egyszerűen félbe vagy több darabra vágták, majd a belsejüket addig kaparták ki, amíg olvasható szöveg nem került elő. Ennek a megközelítésnek nyilvánvaló a hátránya – a tekercsek legjobb állapotban fennmaradt részeinek nagy része megsemmisült –, ezért jobb megoldásra volt szükség.

1753-ban Antonio Piaggio olasz pap és tudós a vatikáni könyvtár kölcsönzésével feltalált egy gépet, amellyel a papiruszokat a külső réteg lassú lehúzásával lehetett feltekerni.

Antonio Piaggio tekercseket feltáró szerkezete

Ezzel a géppel több száz herculaneumi papiruszt sikerült feltekerni. Bár néhány tekercs keményebb külső részeit kénytelenek voltak levágni, hogy hozzáférjenek a jobban megőrződött belsejükhöz. Piaggio gépe figyelemre méltóan sikeres volt, és a vele feltekert papiruszok eddig két és fél évszázadnyi tudományt tápláltak.

De nem minden tekercset lehetett így feltekerni. Az eredetileg talált mintegy 800 tekercsből maradt körülbelül 300, melyhez nem tudtak hozzáférni.

Az AI a kulcs

A kutatók a mesterséges intelligenciának köszönhetően most egy új szakaszba léptek feltárásaikat illetően.

Az elszenesedett tekercsdarabokat digitálisan beszkennelték, és a kutatók a 3D-s térképezés és a mesterséges intelligencia segítségével képesek voltak “virtuálisan kitekerni” a papiruszokat és felismerni a betűket. Ez az eljárás például lehetővé tette számukra, hogy elolvassák az epikureus filozófus és költő, Philodémosz egy eddig ismeretlen filozófiai művét, amely az érzékekről és az élvezetről értekezik.

“A hír, hogy végre olvashatjuk ezeket a még mindig feltekert papiruszokat, villámcsapásként ért. Korábban a tekercsek felnyitása, még a kiváló állapotban lévő, könnyen feltekerhető tekercseké is, kárt okozott bennük. Különösen a külső oldalakon, amelyek az egyes szövegek kezdetét tartalmazzák. Ez azt jelenti, hogy soha senki élő ember nem olvasta még a herculaneumi szöveg első mondatát, csak az első látható, fennmaradt mondatot”.