Egy apró falu a bitcoin fizetések fellegvára lett

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A Lightning Networknek köszönhetően El Salvadorban egy aprócska tengerparti falu a bitcoin mikrofizetések központjává vált. Megszomjaztál? Vennél egy fagyit? A Bitcoin Beach-en nem gond. 

A múlt héten El Salvador törvényhozása elfogadta a bitcoin legalizálását célzó törvényt. A vezető kriptopénz mostantól egyenrangú az ország hivatalos valutájával, az amerikai dollárral. Ez pedig azt jelenti, hogy minden salvadori kereskedő köteles elfogadni a kriptopénzt fizetőeszközként.

Miközben a kriptoközösség felhőtlenül boldog volt és ünnepelt, egy valamire sokan nem gondoltak. A bitcoin fizetésekkel van egy kis probléma: fájdalmasan lassú, másodpercenként 5 tranzakciót lebonyolító átviteli sebességével egyáltalán nem ideális a mindennapi, kisösszegű fizetésekhez, ráadásul még olcsónak sem mondható. Nagyon összegek alkalmankénti mozgatására természetesen kiváló, de mondjuk egy 300 Ft-os reggeli kávé megvásárlására már jobb, ha nem használjuk.

Megoldásként azonban ott a Lightning Network. A Lightning egy második szintű útválasztó hálózat. Lehetővé teszi a Bitcoin hálózaton, hogy több millió tranzakció menjen keresztül másodpercenként, töredék tranzakciós költség mellett, a Lightningon ugyanis alig kerül néhány szatosiba az utalás. Ez azt jelenti, hogy az üzletekben, vendéglátóhelyeken kiváló alternatíva a bitcoin fizetésekhez.

Fodrásztól az orvosig, minden fizethető bitcoinnal

Egy aprócska salvadori település, El Zonte, mely egyébként egy népszerű szörf paradicsom, már aktívan használja a Lightning Networköt a mindennapi fizetésekhez. A Bitcoin Beach-ként elhíresült helyen a bitcoin széleskörben elfogadott, a fizetések pedig azonnaliak. Persze vannak még kereskedők, akik ódzkodnak a kriptopénz elfogadásától, számos helyi vállalkozás boldogan csatlakozott a nem mindennapi kezdeményezéshez.

El Salvadorban a legtöbb embernek nincs bankszámlája, a helyi vállalkozások pedig nem jogosultak a kártyás fizetések elfogadásához szükséges kereskedői számlákra. A Bitcoin Beach egy olyan projekt, amelynek célja egy bitcoin ökoszisztéma létrehozása a tengerparton, megkerülve a hagyományos pénzügyi rendszert.

A Bitcoin Beach egy helyi vezetésű salvadori kezdeményezés, amelyet amerikai non-profit szervezetek segítenek. Az érdekesség a tengerparti városban az egyébként, hogy a bitcoin fizetéseket nem váltják át fiat pénzre. A Bitcoin Beach a tehetséges helyi vállalkozók közössége, melyhez minden hónapban új cégek és szolgáltatások csatlakoznak. A helyiek a Lightning Networkön keresztül bitcoin segítségével fizethetik a közüzemi számláikat (telefon, víz és villany), az orvosi ellátást, az élelmiszert és még a fodrászt is. Elképesztő látni, hogy idős, vidéki emberek mobillal a kezükben tojást vesznek, vagy üdítőt a tengerparton.

Többen kritizálják a Lightning Networköt

Bár El Zonte-ban a helyiek elégedettek, egyesek szerint csak egy félmegoldást tud kínálni a Lightning Network. Jona Harris és Aviv Zohar informatikusok kiemelték a hálózat sebezhetőségét, amely a pénzeszközök elvesztéséhez is vezethet. A páros arra is rámutatott, hogy a Lightning Network a centralizált csomópontok felé fog hajlani. Ez a hálózatot kiszolgáló letétkezelők és likviditásszolgáltatók koncentrációjának természetes következménye.

Kiemelték továbbá a bitcoin lassú elszámolási idejét is, valamint azt a lehetőséget, hogy hackerek kihasználhatják a fő lánc és a Lightning Network közötti kapcsolatot és pénzeszközöket tulajdoníthatnak el.

A helyieket kedvét azonban ez sem veszi el.

Kövess minket Facebook, Instagram és Twitter oldalainkon, hogy mindenről percre pontosan értesülj.😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.