Brutális módszerekkel lopott kriptovalutát egy amerikai banda

Mindig szomorú kriptovalutás csalásokról hallani, de kifejezetten megdöbbentő az az eset, amelyről nemrégiben adtak ki közleményt az amerikai hatóságok. A történet főszereplője egy bizonyos 24 éves Remy St. Felix West Palm Beach-ről, Floridából, aki 2022 szeptembere és 2023 júliusa között több amerikai államban vett célba kriptotulajdonosokat. Az amerikai igazságügyi minisztérium (DOJ) közleménye szerint St. Felix és csapata behatolt otthonokba, elrabolta az áldozatokat, és arra kényszerítette őket, hogy adjanak hozzáférést a kriptotárcájukhoz. Ehhez St. Felix és társai előzetesen feltörték a célpontok e-mail fiókjait és fizikai megfigyelést is végeztek.

Brutális és erőszakos módon szerzett kriptovalutát a banda Amerikában

Majd miután rendkívül erőszakos módon megszerezték a kriptoeszközöket, tisztára mosták azokat, olyan privacy coinok segítségével, mint például a Monero (XMR). Illetve olyan decentralizált kriptotőzsdéket használtak, amelyek nem várják el a know-your-customer (KYC) szabályoknak való megfelelést. Ahogy egyébként az üggyel foglalkozó helyettes államügyész, Nicole M. Argentieri is rámutatott, itt nem szimpla csalásokról volt szó. A csapat brutális rablásokat és támadásokat hajtott végre az áldozatok otthonaiban, hogy megszerezzék a kriptovalutákat. Például az egyik esetben 2023 áprilisában St. Felix és egy másik személy betörtek valakinek a házába, ragasztószalaggal megkötözték majd fegyverrel fenyegették az áldozatot és a házastársát, és végül 150000 dollár értékű kriptovalutát loptak el tőlük.

St. Felixet 2023 júliusában tartóztatták le, pont amikor épp úton volt egy újabb támadási helyszín felé. Kilenc vádpontban ítélték el, és legalább hét év rács mögé kerülhet, de a maximális büntetés akár életfogytiglani börtönbüntetés is lehet. Az amerikai hatóságok kiemelték az ügy kapcsán, hogy bár az erőszakos rablók titkosított kommunikációval és névtelen pénzügyi tranzakciókkal akarták eltüntetni a nyomokat maguk után, nem jártak sikerrel. St. Felix amúgy nem volt teljesen ismeretlen a hatóság előtt. Egy kis kereséssel könnyen találhatunk róla korábbi rendőrségi ügyeket, például egy drogügylethez kapcsolódó lövöldözést néhány évvel ezelőttről.