Egy Bitcoin Lightning hacker bemutatta az új Layer 2-es brollup megoldását

Az a Bitcoin fejlesztő, aki arról vált híressé, hogy feltörte, és kihasználta a Lightning hálózatban lévő hibát, ami miatt 2022-ben egy sürgősségi frissítést kellett implementálni a hálózaton, most egy új Bitcoin Layer 2-es megoldáson dolgozik. Ennek célja, hogy több decentralizált pénzügyi felhasználási lehetőséget hozzon a Bitcoin blokkláncra.

A „Burak” néven publikáló Bitcoin fejlesztő – aki tavaly egy Lightning Network-versenyt is létrehozott Ark Protocol néven – bemutatta a “Brollups” megoldását.

Brollups

A Brollup egy olyan Layer 2-es réteg, amely egy Bitcoin-natív rollup kialakítást kínálja. Ez tranzakciókat kötegel össze anélkül, hogy hard forkolni kellene a Bitcoint vagy nem-Bitcoin alapú tokent kellene kibocsátani, magyarázta Burak.

Egy június 21-i Medium bejegyzésben Burak kihangsúlyozta, hogy a Brollups még a “tervezési fázisban” van. Azonban a tesztnet bevezetése még idén szóba jöhet.

A Brollups célja, hogy a DeFi felhasználási eseteinek több mint 90%-át támogassa, emelte ki Burak.

“Akár egy NFT-t kínálnak eladásra Bitcoinért cserébe, ahol a vevő a végrehajtáskor bitcoinnal fizet, akár egy token eladási megbízást adnak le egy decentralizált tőzsdén, [mindez] automikusan végrehajtott, ellenőrizhető, skálázható és végrehajtható Bitcoin blokkláncon.”

A brollupok “mélyen be vannak építve a Bitcoinba, és natívan működnek a Bitcoinnal, mint fizetési konstrukcióval.” – tette hozzá Burak.

A Brollupokat “operátorok” fogják kezelni, akik likviditást biztosítanak a protokollnak, és “rendszeres időközönként” Bitcoin tranzakciók láncolatával előrébb viszik a rollup állapotát. A tranzakciókat a Bitcoin virtuális gépén fogják végrehajtani

Burak jelentős dicséretet kapott a Bitcoin közösségben a megoldási koncepció kidolgozásáért anélkül, hogy a Bitcoin hard forkját vagy egy új token létrehozását igényelné.

Brollup

A Lightning Network feltörésétől a skálázható Brollup megoldás megépítéséig

2022 októberében Burak volt az, aki feltörte a Lightning Networköt egy 998 a 999-ből multisiggel rendelkező Taproot-tranzakcióval.

Ezután egy vészhelyzeti release-t kellett implemenálni el a Lightning Network csomópontok üzemeltetőinek, miután Burak támadása miatt az összes csomópont ideiglenesen kiesett a szinkronból.

A tranzakció során – amely mindössze 5 dollárnyi tranzakciós díjba került – nem loptak el pénzeszközöket. Viszont az iparági szakértők szerint ez rávilágított a Taproot-frissítés nem szándékolt következményére.

Ezekután nagyon kevés tranzakció használta a Taproot frissítést egészen 2023 januárjáig, amikor Casey Rodarmor elindította az Ordinals protokollt.

A Taproot tranzakciók 2023 decemberében az összes Bitcoin tranzakció 46,4%-át tették ki. De ez azóta 30%-ra csökkent ebben a hónapban – derül ki a Data Always által készített Dune Analytics dashboardjáról.

A Brollups mellett a Drivechain és a Spiderchain is a Bitcoin skálázási projektek közé tartoznak, amelyek a DeFi-funkcionalitás Bitcoinba való implementálására összpontosítanak.

2022 májusában Burak elindította az Arkot – egy Bitcoin Layer-2 megoldást, amely elsősorban a fizetésekre összpontosít, kikerülve a fizetési csatornák szükségességét.