Egy decentralizált alkalmazáson keresztül szervezkednek a katalán tüntetők

Újra fellángoltak a tüntetések Katalóniában miután a madridi központi kormány 9 szeparatista vezetőt börtönbüntetésre ítélt október 14-én. Erre reagálva a katalánok újra utcára vonultak és békés tüntetésekbe kezdtek. A tüntetés középpontjában egy aktivista csoport áll, a Tsunami Democràtic, ami egy decentralizált alkalmazással (dapp) szervezi a demonstrációkat.

Katalónia függetlenségéről szóló sikertelen népszavazás óta folyamatosan voltak szeparatista megmozdulások a tartományban. Miután 2017 októberében elbukott a békés úton történő elszakadás a függetlenségi népszavazás érvénytelensége miatt, több a kezdeményezés mellé álló katalán politikust is letartóztattak.

A bírósági ítéletüket október 14-én jelentették be: kilenc politikusnak kilenc és tizenhárom év közötti börtönbüntetést szabtak ki. Erre reagálva Katalóniában újra utcára vonultak a függetlenséget tüntetők, hogy békésen tiltakozzanak a döntés ellen. A tüntetők a szervezkedésre egy dappot használnak és segítségével információt cserélnek a találkozási helyekről és a tervezett akciókról.

A dappot elsősorban a tüntetések legfiatalabb résztvevői használják és az oldalleírás alapján a “polgári engedetlenség békés tevékenységeinek összehangolására” szolgált. A tüntetők egy a dappban található üzenetküldővel kommunikál és azt is mutatja valós időben, hogy Katalónia mely pontján lesznek demonstrációk.

A dappot csak akkor lehet használni, ha a felhasználó beolvas egy QR-kódot egy olyan személytől, aki már rendelkezik a dappal. Az alkalmazás ezzel próbálja szűrni a téglákat és nem kívánt felhasználókat , illetve bizalmat kiépíteni a szervezkedők között. A peer-to-peer megosztási hozzáférés mellett a dapp csak azok között teszi lehetővé a QR-kód megosztást, akik ugyanabban a régióban tartózkodnak.

A dapp egyben bátorítja a felhasználóit, hogy csak azokkal osszák meg a (d)alkalmást, akik közel állnak hozzájuk vagy azonos véleményen vannak.

A Tsunami alkalmazás a Retroshare titkosított peer-to-peer és open source szoftveren alapul, bár a Tsunami ezzel szemben csak részben nyílt forráskódú.

A decentralizált alkalmazást már a Telegram tüntetői csoportok körében is elfogadottá vált ugyanis egy hírmegosztó szolgálat funkció segítségével arról is informálódhatnak a tüntetők, hogy a rendőrség éppen hol vezetett be útlezárásokat vagy éppen hol igazoltat.

Hogy pontosan ki áll a Tsunami Democràtic mögött, az még nem nyilvánvaló, de bizonyos, hogy a fejlesztői anonimitás a rendőrségi megtorlás miatt vált szükségszerűvé.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.