Egy emberen bukik az Mt. Gox kárvallottak kifizetése

Január 31-én az Mt.Gox áldozatok dühösen szembesültek a ténnyel, hogy a Coinlab alapítója, Peter Vessenes továbbra is akadályozza a kártérítési eljárás menetét. Daniel Kelman ügyvéd szerint a Coinlab 1.7 billió jenes (16 milliárd dolláros) kártérítési követelést nyújtott be az Mt. Goxnak, így téve keresztbe több ezer károsultnak.

16 milliárd dollárt követel a Coinlab az Mt. Gox-on

Az Mt. Gox lopás volt a kriptovaluta történelem legnagyobb hackje. Az elmúlt négy évben a kereskedési platform ügyfelei azért küzdöttek, hogy végre hozzájuthassanak a tőzsdén elvesztett bitcoin vagyonaikhoz abból a 200 000 BTC-ből, amit a hack után találtak meg. A négy év alatt több kártérítési peren és tárgyaláson kellett átmenniük a tokiói bíróság által megbízott kijelölt eszközkezelővel. Eközben az ügy már polgári kártérítési perré dagadt. Az eljárás négy éve során azonban volt egy állandó pont a vitában, mely folyamatosan mindkét félnek csak a bajt generálta, ez pedig a Coinlab.

A vállalat, ha úgy akarná, még tovább zavarhatná a kártérítési eljárást. A Coinlabot a korábbi Bitcoin Alapítványi vezető Peter Vessenes irányítja. A nyilvános dokumentumok szerint a Coinlab újabb követeléssel állt elő és több mint 16 milliárd dollár kártérítést követel az Mt. Gox-tól. Vessenes szerint a kártérítési követelésük jogos és elsőbbséget élvez minden más hitelezővel szemben. Amennyiben sikerrel jár a cég, akkor a hétköznapi felhasználók üres zsebbel távozhatnak 4 év jogi hercehurca után.

Coinlab kártérítési követelés az Mt. Goxnak licencszerződés megszegése alapon.

2012-ben a Coinlab egyezséget kötött Mark Karpelessel, aki állítólag felruházta a céget, hogy az Mt.Gox nevében képviselje azt az Egyesült Államokban és Kanadában. Ám a Coinlab nem kapott engedélyt a hatóságoktól arra, hogy tőzsdeként tevékenykedjen és végül a szerződés a kútba esett. Miután a dolgok elkezdtek délre tartani, 2013 májusában a Coinlab beperelte az Mt. Gox-ot szerződésszegés vádjával és 75 millió dolláros kártérítést követelt. A témában járatos személyek, köztük a korábbi Mt. Gox CEO Mark Karpeles is egyetért, hogy a Coinlab keverése csak nehezebbé teszi az eljárás lezárását. 2017 májusában Karpeles egy nyílt levélben fordult Peter Vesseneshez és a Coinlabhoz, ahol 5 millió dollárt ajánlott fel az ügy rendezésére.

“Ez a per ma nem Coinlab vs. Mt. Goxról szól, hanem CoinLab vs. Mt. Gox ügyfelekről, a mostani kárvallottakról, akik nem tehetnek semmiről, amiért így lesznek újra bevonva az ügybe,” magyarázta akkor még Karpeles.

Peter Vessenes, Coinlab CEO

A teljes Coinlab kártérítési összegből 1.6 billió jen vagyonkezelői érdekérvényesítés a Coinlab részvényesek felé. Ám még az sem tiszta, hogy kik is ezek a Coinlab részvényesek. Sokan gyanítják, hogy a Coinlabnak nincs túl sok részvényese, sokan szerint Vessenes az egyetlen. A fiduciáris érdekek fenntartása a több tízezer kárvallottal szemben szinte lehetetlen lesz mivel már lassan fél évtizede arra várnak, hogy hozzájuthassanak a letétjeik legalább egy töredékéhez. Január 31-én a Kraken CEO-ja Jesse Powell Twitteren kelt ki Vessenes és a Coinlab kártérítési pere ellen.

“Hihetetlen mennyi bőr van ennek az embernek a pofáján, hogy képes évekig feltartóztatni több ezer kárvallott kártérítését egy teljes egészében alaptalan követeléssel, amit egy elfuserált együttműködésre alapoz,” magyarázta Powell. “Hogyan gondolhatod, hogy 16 milliárd dolláros követelésed feljebb való, mint a tulajdonképpeni ügyfeleké?”

A következő napon Powell még hozzátette:

Miért nincs ezen senki se kiakadva? Ha ez nem számít bűntettnek, akkor az kéne hogy legyen. Szankcionálni kellene a felperes ügyvédjeit.

A B Foundation egyik alapítója, Alena Vranova reagált Powell tirádájára a Twitteren és követkzőt írta: “Ó wow — Most már értem miért fejlődött ki egyesekben allergiás reakció az alapítvány szóra — Érdekes “karakter” ez a Peter.” Vessenes szintén tagelve lett a bejegyzésben, de nem reagált rá. Az ügyet ismerő információi szerint a Coinlabnak nem áll érdekében rendezni az ügyet és szeretné a pert az Egyesült Államokban folytatni, mert azzal még pár évig húzhatja a kártérítési pert. A megszűnt Mt. Gox vagyonkezelője, Nobuaki Kobayashi a múlt hónapban jelentette be, hogy a kártérítési követelések rendezése tovább fog tartani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük