10 év börtön várhat Mark Karpeles Mt.Gox ex-elnökre

Japán ügyészek 10 év börtön kiszabását kérik Mark Karpelesre, aki korábban az Mt.Gox bitcoin váltó ügyvezető igazgatójaként regnált.

Egy Mainichi cikk szerint szerdán az ügyészek azzal gyanúsították meg a tokiói kerületi bíróságon Karpelest, hogy az ügyfelek anyagi eszközeit személyes célra pazarolta.

Állítólagosan 341 million jen (mintegy 850 millió forintot) az Mt.Gox bakszámláján elhelyezett ügyfél letétet utalt át a saját bankszámlájára 2013 szeptember és december között, áll a vádiratban. A pénzt az ügyészek szerint “személyes érdeklődés tárgyát képező szoftverfejlesztési vállalkozás” indítása miatt utalta át.

Karpelest egyben az Mt.Gox kereskedési rendszeradatainak manipulálásával, nevezetesen egyenlegkimutatások módosításával is gyanúsítják, és ezzel hozzájárult “a bitcoin felhasználók teljes bizalomvesztéséhez.”

2017-ben Mark Karpeles meghallgatása során nem vallotta magát bűnösnek adatmanipuláció és sikkasztás ügyében, egyenesen tagadta a vádakat.

Később ez év áprilisban bocsánatot kért az Mt.Gox csődje miatt kijelentve, “soha nem gondoltam volna hogy így alakulnak a dolgok és örökre bocsánatot kérek mindenért ami történt és mindezért amin sokaknak át kellett esniük.”

Az Mt. Gox hivatalosan 2014 áprilisban kérte felszámolását miután azt állította, hackerek 850 000 bitcoint loptak el számlájáról, amit később valami csoda folytán megtaláltak.

Az ügyet azóta sem zárták le. 2018 júliusában a hitelezők újra a bíróságra mentek egy petícióval és győzelmük után megindulhatott a hitelezők kártérítése.

A múlt hónapban az Mt.Gox vagyonkezelője, Nobuaki Kobayashi azt kérte a bíróságon, egészen decemberig hosszabbítsák meg az októberben lejárt kártérítési követelések elbírálását.

Borítókép: The Verge

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük