Egy japán miniszter szerint “új világrendre” van szükség

Japán kereskedelmi és ipari minisztere csütörtökön kijelentette, hogy “új világrendre” van szükség a hidegháború utáni szabadkereskedelemben és gazdasági egymásrautaltságban virágzó autoritárius rezsimek felemelkedésével szemben.

“Az autoritárius országok rendkívüli hatalomra tettek szert, mind gazdaságilag, mind katonailag. Most egy olyan világrendet kell újjáépítenünk, amely a szabadság, a demokrácia, az emberi jogok és a jogállamiság alapvető értékein alapul” – mondta Yasutoshi Nishimura, Japán gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztere.

De mit takar majd vajon ez az új világrend, amelyet Nishimura megálmodott? Lesz az embereknek lehetőségük szabadon kifejezni véleményüket az interneten? Szembeszállhatnak majd a radikális ideológiákkal az iskolákban? Megkérdőjelezhetik a választások eredményét? Vagy ez csak a tekintélyelvűség egy újabb formája lesz egy PR-kampánnyal?

Nishimura megemlítette jövőheti látogatását a Japán miniszterelnöknél, Fumio Kishida-nál. A találkozón várhatóan olyan témákról beszélgetnek majd a miniszterek, mint Ukrajna, Észak-Korea és Kína Tajvannal kapcsolatos feszült viszonya.

A Japán miniszterelnök a héten azt mondta, hogy Tokió új biztonságpolitikáját fogja megvitatni, miután Washington kulcsfontosságú szövetségese a növekvő ázsiai kínai hatalommal szembeni fellépésben a múlt hónapban bemutatta a második világháború óta a legnagyobb haderőfejlesztését.

Nishimura arra figyelmeztetett, hogy a demokráciáknak meg kell védeniük ipari erejüket és védekezniük kell a technológiai lopások ellen. Különösen azok ellen, amelyeket katonai célokra használhatnak fel. Bátorította az amerikai-japán együttműködést a félvezetők, a biotechnológia, a mesterséges intelligencia és a kvantumtudomány területén túlmenően is. Ezentúl ígéretet tett arra is, hogy szorosabban együttműködik Washingtonnal az exportellenőrzés terén.

“Szigorú, nemzetközi együttműködésen alapuló exportellenőrzéseket fogunk végrehajtani, miközben szorosan részt veszünk az Egyesült Államokkal és más érintett országokkal folytatott eszmecserében” – mondta.

Beszéde előtt Nishimura találkozott Gina Raimondo amerikai kereskedelmi miniszterrel. A pároshoz csatlakoztak az IBM és a japán Rapidus Corp. vezetői, hogy megvitassák a félvezetők kutatás-fejlesztése terén folytatott együttműködésüket.