Egy karibi sziget hamarosan ‘bankmentes’ bitcoin közösséggé válhat

A nemzetközi bankok üzletpolitikája miatt a szigetközösségek gyakran elszigetelődnek a hagyományos pénzügyi rendszertől, a bitcoin erre a problémára nyújthat megoldást.

Bequia, egy mindössze 18 négyzetkilométeres kis karibi sziget arra készül, hogy a világ első bankmentes bitcoin közösségévé váljon, írta meg a EuroNews.

A közeljövőben a One Bequia fejlesztőcég 39 luxusvillát tervez itt építeni, és úgy hirdeti magát, mint az egyetlen olyan ingatlanfejlesztőt a Karib-térségben, amelynek bitcoinban lehet fizetni. A kriptovaluták elfogadása azonban inkább szükségszerűség a kis szigetközösségek számára, nem pedig puszta kíváncsiságból választott lehetőség.

“A kriptopénz elfogadása messze nem csak egy propaganda” – mondta Storm Gonsalves, a One Bequia projekt vezetője, hozzátéve: “Ez egy válasz azokra a nagyon is valós kihívásokra, amelyekkel a szigetközösségek szembesülnek, amelyeket egyre inkább elvágnak a banki szolgáltatásoktól.”

Elmagyarázta, hogy a kis szigetországok a nagybankok által végzett kockázatmentesítési eljárások eredményeként gyakran találják magukat ténylegesen elzárva a nemzetközi fizetési hálózatoktól.

Ez megakadályozza a szigeteken működő bankokat abban, hogy például nemzetközi tranzakciókat indíthassanak. Ha ez a tendencia folytatódik, az azt jelenti, hogy a kis szigetországok lényegében el lesznek teljesen vágva a nemzetközi pénzügyektől és a kereskedelemtől. A turizmusra pedig pallósként sújthat le ez.

Saját bankká válni

Az egyre aggasztóbb problémára a fejlesztők kínálnak megoldást. A céljuk egy olyan ökoszisztéma létrehozása, ahol az élelmiszerboltoktól kezdve az éttermeken át a mozijegyekig mindenért lehet bitcoinnal fizetni. Mivel a kriptotranzakciókhoz nincs szükség közvetítő banki szolgáltatásokra, és azokhoz elég az internetkapcsolat, a hamar válhat a szigetlakók legkedveltebb fizetési módjává.

“Ez számos karibi szigetországot arra sarkallt, hogy sokkal gyorsabban alkalmazza a blokkláncot és más kriptovalutákat, mint a fejlettebb nemzetek. Bermuda, a Bahamák, Barbados és most már Saint Vincent is az élen járnak ebben a tekintetben” – magyarázta Gonsalves.

Ugyanakkor sokan még nem igazán értik a kriptovaluták előnyeit. Az emberek még mindig szkeptikusak, de Bequia számára többet kínálhat a kriptovaluta, mint szimpla fizetőeszközt.

“A korai kripto befektetők nem a tipikus spekulánsok. Erősen hisznek a bitcoin és blokklánc mögött meghúzódó decentralizációs filozófiában” – zárta szavait Gonsalves.