Egy kísérleti ‘kvázi-kriptopénzt’ indít az IMF és a Világbank

Az IMF és a Világbank közösen egy ‘kvázi-kriptopénzként’ jellemzett digitális eszközt indított, jelentette a Financial Times (FT).

Az oldal szerint a ‘Learning Coin‘ érme kizárólag az IMF és Világbank alkalmazottai számára lesz elérhető. Nem lesz pénzbeli értéke és ezáltal nem is nevezhető igazi kriptopénznek, inkább mint elektronikus jutalompont vagy hűségpont.

Az egyetlen célja a ‘Learning Coin’ elindításának, hogy a szervezet vezetői jobban megértsék a mögöttes kriptoeszközök tulajdonságait. Az applikációja hubként fog szolgálni blogbejegyzések, kutatások, videók és prezentációk tárolására.

A teszt során a Világbank és IMF munkatársai érmejutalomban részesülnek, ha elérnek bizonyos oktatási mérföldköveket. A jutalomérméket ki is lehet kérni amiért cserébe megtanulják hogyan hasznosíthatják azokat a valós életben.

Az IMF és Világbank óriási lemaradásban van az iparág dinamikus fejlődésével összehasonlítva. Az IMF az FT-nek így kommentálta a pilotprojektet:

“A kriptoeszközök és blokklánc fejlesztés nagyon gyorsan fejlődik, ahogy az azt jellemző információk (mind a valós, mind az érdekeltségi). Ez a központi bankokat, szabályozókat és pénzügyi intézményeket arra kényszeríti, hogy megszüntessék a növekvő tudáshiányt a törvényhozók, politikusok, közgazdászok és a technológia között.”

A teszt után az IMF és a Világbank állítólag blokklánc technológiai alkalmazások fejlesztésébe is kezdhet, saját okos szerződéseket indítva, amikkel a pénzmosás elleni globális küzdelmet és az átláthatóságot javítanák.

Áprilisban Christine Lagarde IMF főtitkár megemlítette, a blokklánc újítók felrázzák a hagyományos pénzügyi világot és tisztán kivehető hatással vannak a szektorra. Hozzáfűzte, azok a központi bankok és szabályozók, akik kiálltak a blokklánc alapú technológiák mellet, azok mind pozitív hatásról számoltak be.

A Világbank ennél szkeptikusabb tónust ütött meg. Aanchal Anand szerint, aki a Világbank földregisztrációs osztályának vezetője, a blokkláncok körül túl nagy a felhajtás és ezért irreális elvárásokat támaszt a kevésbé képzett megfigyelőkben.

(Forrás: FT)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük