Az orosz hadsereg új robot harckocsit vet be az ukrán fronton

A nyugati médiumok ezen a héten elárasztották a híroldalakat az Ukrajnával kapcsolatos újabb fejleményekkel. Ezek szerint az USA 31 darab harckocsit készül küldeni a háborúval sújtott országba. Ezzel próbálják majd ellensúlyozni a tavasszal újabb hullámban támadó orosz agressziót. Ami nem kapott nagy nyilvánosságot az az a tény, hogy ezek az M1 Abrams tankok az eredeti verziónak egy módosított változata lesznek. Ezek a harckocsik meg lesznek fosztva a “titkos” uránium páncélzattól.

A NATO kötelékében is hadrendbe állított harckocsikról szóló hírekkel kapcsolatban az orosz űrügynökség korábbi vezetője, Dmitrij Rogozin azt mondta a Pravda című orosz lapnak, hogy a “Marker” néven ismert új orosz robotharckocsi képes lesz “megsemmisíteni a nyugati tankokat, beleértve az amerikai Abramsokat és a német Leopardokat is“.

orosz robot harckocsi

Vajon hogyan teljesít majd az oroszok új csodafegyvere?

Rogozin kifejtette, hogy a robot harckocsi automatikusan képes felismeri és megtámadni az ukrán harci eszközöket, köztük a NATO tankokat is. Mindezt mesterséges intelligencia rendszerének és gépi tanulási technológiájának köszönheti.

“A Marker robot harci változata elektronikus katalógussal rendelkezik a vezérlőrendszerben. Ez a látható és az infravörös tartományban is tartalmazza a célpontok képeit.” – mondta.

A légvédelmi múzeum igazgatója, Jurij Knutov nyugalmazott ezredes a Lenta.Ru orosz lapnak elmondta, hogy a robot harcjármű képes azonosítani a NATO-tagországok által gyártott harckocsikat. Géppuskával és páncéltörő rakétával vannak felfegyverezve, amelynek hat kilométeres hatótávolsága is lehet.

“A Marker robot harckocsi támadó változata februárban érkezik a különleges műveleti övezetbe Donbasz térségébe. Ez a harckocsi képes lesz automatikusan felismerni és eltalálni az ukrán harci eszközöket, köztük az amerikai Abrams harckocsikat és a német Leopard tankokat”.

Az ukrán erők egyik fő problémája az M1 Abrams tankokkal kapcsolatban a súlyuk és az üzemanyagot zabáló turbinamotor mellett az lehet, hogy ezek régebbi változatok. Ezeket lecsupaszították a “titkos” uránium páncélzattól. Ez azt jelentheti, hogy ezek a tankok eléggé sebezhetők.

A Politico szerint a titkos páncélzattal ellátott Abramsok exportja tilos, ugyanis félő, hogy a tankokat, ha elfogják és megszerzik az oroszok katonák, akkor könnyen hozzájutnának a legmodernebb haditechnikához.

Így azonban az lesz a fő kérdés, hogy ezek a lecsupaszított Abramsok képesek-e ellenállni egy páncéltörő rakétának. Vagy ami még ennél is fontosabb, hogy képesek lesznek-e felvenni a harcot ezekkel az új orosz robotpáncélosokkal.