Egy román egyetem kriptovalutában kéri majd a tandíjat

A nagyjából 11 000 hallgatóval rendelkező felsőoktatási intézmény azt nyilatkozta, hogy tervei között szerepel, hogy kriptovalutában kérje a tandíjat, ezzel is támogatva a helyi vállalkozásokat.

Az Erdélyben található Nagyszeben állami egyeteme kijelentette, hogy lehetővé teszi a hallgatók számára azt, hogy kriptopénzben fizethessék a beiratkozási díjat, illetve a tandíjat. A Lucian Blaga Egyetem, vagy röviden csak LBUS múlt szerdai közleménye szerint már júliusban elérhető lesz a kriptofizetési lehetőség az egyetem több mint 11 000 hallgatója számára. A hallgatók állítólag a beiratkozási díjat és a nagyjából 1000 dolláros éves tandíjat egy helyi vállalkozás, az Elrond közreműködésével az EGLD tokennel fizethetik, amelyet az egyetem később román lejre vált át.

“Egyetemünk a közösség és a helyi vállalkozások támogatója volt és a jövőben is az lesz. A döntés, hogy ezt a partnerséget az Elrond-dal fejlesztik, része ezen stratégiánknak” – mondta Sorin Radu egyetemi rektor.

Az egyetem a kriptopénzek előnyeire hívja fel a figyelmet

A rektor hozzátette, hogy a román startup virtuális pénzével történő fizetés nem jár külön költségekkel, szemben a hagyományos bankkártyával történő fizetéssel. Az egyetem vezetősége kihangsúlyozta, hogy a kriptovalutáknak számos előnye van, hiszen földrajzilag nincsenek korlátozva, a tranzakciók pedig nyilvánosan ellenőrizhetőek.

Az Elrond egy nagyszebeni startup, amely blokklánc-hálózat fejlesztésével foglalkozik. Az LBUS egyetem és a helyi vállalat együttműködésének legfőbb célja az, hogy a jövőben kutatásokat végezzenek együtt és javítsák a környék digitális infrastruktúráját.

„Elismerjük az egyetem hallgatóinak kiemelkedő potenciálját, az Elrond csapat tagjai közül is sokan ezen az egyetemen szereztek diplomát. Örülünk, hogy ezen együttműködés révén hozzáférést kínálhatunk a hallgatóknak egy olyan technológiához, amely jelentős pozitívumot kínál a társadalom számára – jelentette ki Beniamin Mincu, az Elrond vezérigazgatója.

Az Elrond egyébként tavaly robbant be igazán a köztudatba, amikor 60 ezer dollárt ajánlott fel annak, aki képes feltörni a blokkláncát. A startup rendszer biztonságát szerette volna tesztelni, ezért a Battles of Nodes nevű kampány keretében lehetővé tette a támadóknak, hogy 15 napon keresztül ostromolják a hálózatot. Mincu akkor azt nyilatkozta, hogy “jobb, ha most derül ki és fizetünk érte, mintha később rossz kezek közé kerülve nagyobb problémákat okoz egy bug.”

Úgy tudni, hogy bár több apróbb hibát is jelentettek a “jóhiszemű” támadók, kritikus problémát nem találtak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük