Egy Solana tranzakció két Google-keresésnyi energiát fogyaszt

Az idei évben különösen sokat hallhattunk a blokklánc-technológia és a kriptovaluták környezetre gyakorolt hatásáról. Kínában például a szigorú kripto-tiltás egyik fő mozgatórugója is elvileg a magas energiaigényű bányászati tevékenység volt. Ezért az év második felében már minden projekt igyekezett olyan fejlesztéseket, ötleteket felmutatni, amelyek a környezetsemleges működés irányába mutatnak. November 25-én a Solana Foundation tett közzé egy elemzést, amely szerint egyetlen tranzakció a Solana hálózatán kevesebb energiát fogyaszt, mint két Google-keresés.

A Solana energiaigénye jelentősen kisebb, mint egy Proof-of-Work hálózaté

Sőt, azt is írja a dokumentum, hogy 24-szer kevesebb az energiaigénye egy Solana-tranzakciónak, mint a telefonunk töltésének. A Solana azt állítja, hogy hálózatán egy tranzakció 0,00051 kWh energiát fogyaszt. A Google már korábban is adott ki erről dokumentumokat, ezekből derült ki, hogy egy átlagos keresés energiaigénye 0,0003 kWh. Sőt, a Solana Foundation tanulmánya arra is rámutat, hogy az egész Solana hálózat jelenleg annyi energiát fogyaszt egy évben, mint 986 átlagos amerikai háztartás. A jelentés annak a Robert Murphynek a munkája, aki még májusban kötött szerződést a Solana Foundationnel a hálózat környezetre gyakorolt hatásainak vizsgálatára. A Solana hálózata kevésbé decentralizált, mint mondjuk a Bitcoin, hiszen 1196 validátor dolgozza fel a nagyjából 20 millió tranzakciót évente.

Energiaszükséglet BTC

A hálózat mögött álló alapítvány mostani tanulmányából az is kiderült, hogy az év végére karbonsemleges akar lenni a hálózat. De az nem derül ki, hogy ezt hogy akarják elérni. Hiszen akár úgyis elérhetik, hogy szén-dioxid kvótát vásárolnak. Az energiaszempontból igen pozitív számok annak köszönhetőek, hogy a Solana egy Proof-of-Stake hálózat, szóval nem a bányászat a motorja a működésének. A jelentés azt is kiemelte, hogy technikailag egy tranzakciónak valójában nincs energiaigénye, ezt a teljes energiafelhasználásból átlagolják le. Érdekesség, hogy egy Ethereum tranzakciónak akkora energiaigénye van jelenleg, mint sok ezer VISA kártyás tranzakciónak. Úgyhogy az ETH 2.0 nagyon pozitív hatással lesz erre az energiaszükségletre is. A bitcon esetén egymillió tranzakció energiaszükséglete akkora, hogy 4,51 milliárd órán keresztül lehetne vele egy izzóval világítani egy szobában.