Egy új izraeli katonai eszköz segítségével át lehet látni a falakon

Bizonyos kísérletek és találmányok már voltak arra vonatkozóan, hogy át lehessen látni épületek falain, de az igazi áttörés még nem történt meg. Ez talán most jött el, ugyanis egy izraeli technológiai cég, a Camero-Tech előállt a Xaver 1000 nevet viselő eszközével. Az eszközt először az Eurosatury 2022 kiállításon mutatták be nemrégiben Franciaországban, Párizsban.

A Xaver 1000 még azt is meg tudja mondani, hogy ki ül és ki áll

A cégnek már egyébként van több hasonló terméke, mind része a “See Through Walls” (Átlátni a Falakon) termékcsaládnak. Ezen eszközök valós idejű információt szolgáltatnak a fal túloldalán lévő tárgyakról és emberekről mesterséges intelligencia segítségével. Izrael egyébként is élen jár az katonai jellegű fejlesztésekkel. A Camero-Tech szerint a most bemutatott XAVER 1000 egy létfontosságú eszköz lesz a hadseregek, hírszerzési ügynökségek, rendőrségek és mentőcsapatok számára is. Az eszköz képes lehet az élet jeleit is kimutatni egy adott helyiségben, de azt is meg tudja mondani, hogy hány ember milyen távolságra helyezkedik el az eszköztől magától. A magasságukat, irányukat és egyáltalán, az egész helyiség kinézetet képes feltérképezni.

A cég közleménye szerint annyira komoly felbontásban képes dolgozni a XAVER 1000, hogy azt is meg tudja mondani, hogy egy ember ül, fekszik vagy éppen áll. Sőt, még egyes testrészeket is képes megfelelően felmérni és érzékelni. Ami még igazán érdekessé teszi, hogy nem kell kutatónak vagy képzett kezelőnek lenni hozzá. Egy érintőképernyős kijelző segítségével bárki könnyedén tudja kezelni a használati utasítás alapján. Azt azért fontos még kiemelni, hogy csak az általánosan használt építőanyagok esetén képes végrehajtani a feltérképezést. Az jelenleg még nem ismert, hogy hány eszköz készült eddig el és kik rendeltek már belőle. A hadseregek biztosan az izraeli cég vevői között lesznek majd szerte a világon.