Egy új magyar NFT-projekt a bitcoin árfolyamcsúcsoknak állít emléket

Egy ígéretes magyar NFT-projekt jelent meg a kriptotérben, mely segítségével megnyílhatnak akár a magyar művészek előtt is az NFT kapui. 

A 2021-es év legnagyobb kriptoslágere egyértelműen az NFT-k voltak. Bár sokan kétségbe vonják az NFT-k, azaz a nem-helyettesíthető tokenek létjogosultságát, valljuk be őszintén, valami olyat adnak a felhasználóiknak, amire korábban nem igazán volt példa a művészet, kultúra, zeneipar, sport és szórakoztatóipar világában. Az NFT-ket a kriptotérben aktívan résztvevők már jól ismerhetik. Akik számára még újdonság röviden arról van szó, hogy az NFT, angolul non-fungible token, magyarul csak nem-helyettesíthető token egy egyedi virtuális okirat, amely egy digitális eszköz (zeneszám, festmény, rajz vagy bármilyen művészeti alkotás, akár fizikai tárgy digitális változata is) tulajdonjogát testesíti meg.

Ez egy digitális főkönyvben kerül rögzítésre, ahol a legfontosabb információkat tárolják róluk: a létrehozás dátumát, mikor adták el, mennyiért és ki is az egyetlen tulajdonosa. Az NFT-ket nem lehet hamisítani.

Magyar fiatalok állítanak emléket a bitcoin árfolyamcsúcsainak

Az NFT-k egyre nagyobb lázban tartják a világot, amelyhez híres énekesek, színészek, sportolók, művészek, aukciós házak és múzeumok is csatlakoznak. A világon már számtalan NFT-műalkotás létezik és talált gazdára, így kis hazánkban is egyre többen kapják fel a fejüket a nem-helyettesíthető tokenek hallatán. A főként fiatalok körében népszerű NFT-k most egy magyar csapatot (tagjai Honti Roland blokkláncszakértő, Körmöndi Márk tervezőművész, Kovács Konrád blokkláncprogramozó és Farkas Norbert marketing) ihlettek meg, akik egy ígéretes NFT-projektet hoztak létre, mellyel nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi térbe szeretnének betörni: ez a CryptoMemories.

A projekt mögött a magyar kriptofelhasználók körében már jól ismert kriptokereskedési portál, a Cryptofalka áll. A 2016 óta tevékenykedő lelkes csapat célja az NFT-projekttel nem más, mint az utókornak megörökíteni azokat a pillanatokat, amikor a bitcoin ára új rekordot döntött. Minden árfolyamcsúcs alkalmából egy NFT-t készítenek, ami emléket állít ennek a momentumnak és reprezentálja az akkori piaci hangulatot, eseményeket, híreket. Gondoljunk csak bele, hogy micsoda érzelmi hullámvasúton száguldunk, mikor a bitcoin újabbnál újabb rekordokat döntöget. Most ezeket a frenetikus pillanatokat egy-egy NFT-ben megőrizhetjük.

A kezdeti NFT-kollekcióval a csapat a jelenlegi 2020-as, 2021-es bika piac előtt szeretne tisztelegni, a 2020-as év előtti bitcoin árfolyamcsúcsok megörökítésére pedig egy úgynevezett retró kollekciót fog a lelkes csapat készíteni. A Honti Roland vezette fiatalok olyan NFT-alkotásokat hoznak majd létre, amelyek kompatibilisek lesznek a különböző közösségi média platformokkal. Ennek előnye az, hogy az NFT-k tulajdonosai megoszthatják a birtokukban lévő ritkaságot profilképüknek.

Minőség a mennyiség helyett

A csapat elárulta, hogy céljuk nem az, hogy több ezres példányszámban “gyártsák” megállás nélkül az NFT-ket, hanem egyedi munkákat adjanak ki a kezeik közül. Az NFT-ket nagy tapasztalattal rendelkező grafikus készíti, és úgy tervezik, hogy mindössze 240 darabot dobnak piacra.

Az NFT esetében már megszokott, különböző ritkasági szinteket határoztak meg. Ezek a Common 190 darabbal, a Rare 25 darabbal , az Epic 20 darabbal, és a rendkívül ritka Legendary, amiből mindössze 5 darab áll majd a gyűjtők rendelkezésére.

Az NFT-ritkaságok és árszintek Forrás: CryptoMemories

Természetesen az sem mindegy, hogy az NFT-k milyen blokkláncon fognak futni, hiszen sokan azért félnek a különféle digitális műalkotások vásárlásától és készítésétől, mert ezek többsége az Ethereum hálózatán működik, ahol mint tudjuk, rendkívül magasak a tranzakciós díjak. A CryptoMemories az NFT-projektet a Solana blokkláncán működteti, ami egy felhasználóbarát, gyors és alacsony tranzakciós költséggel rendelkező hálózat. Az Ethereum esetében sajnos egy-egy NFT-vásárlás esetében nem kizárt a több száz dolláros díj sem, a Solanán azonban ezt néhány centből meg lehet úszni.

A magyar trió úgy véli, hogy az NFT-k jó alapot szolgálhatnának egy kriptoközösségnek is, ahol a kriptopénzek, a blokklánc technológia és az NFT-k iránt érdeklődő emberek megoszthatnák gondolataikat, érzéseiket és együtt élhetnék meg a kriptopiac újabbnál újabb csodás és sokszor adrenalinnövelő eseményeit.

A CryptoMemories fehér könyve (whitepaper) már elérhető a projekt hivatalos oldalán a projekt ütemtervével együtt, ahol jól követhető, hogy a mai napig mely célokat sikerült a csapatnak elérnie. A csapat úgy tervezi, hogy a mintelt NFT-k 20%-át zárt előértékesítés során adja el, 50%-át nyilvános értékesítés során, 15%-a az angyal befektetőkhöz kerül, 10% a csapaté lesz, 5%-ot pedig különböző közösségi nyereményjáték formájában osztanak ki. A referral tevékenység lesz az alapfeltétele annak, hogy valaki angyal befektető legyen, és az előértékesítésben 50% kedvezménnyel vehet majd részt. Később a CryptoMemories azt tervezi, hogy különféle aukciós oldalakkal együttműködve értékesíti az NFT-ket.

Forrás: CryptoMemories

Miért is érdemes csatlakozni?

Mivel az NFT-k egyre népszerűbbek, hosszú távon gyümölcsöző befektetés lehet. Gondoljunk csak bele, hogy milyen elképesztő összegekért kelnek el bizonyos digitális műalkotások, melyekről korábban azt sem tudtuk, hogy léteznek. A CryptoMemories állítása szerint később az NFT-tulajdonsok részt vehetnek majd különböző közösségi szavazásokon is, így hatással lehetnek a projekt alakulására és jövőjére. Emellett az NFT-ket birtoklók csatlakozhatnak nyereményjátékokhoz, hozzáférést kaphatnak szigorúan gyűjtők számára elérhető privát csatornákhoz, és a megvásárolt NFT-t a közösségi médiában profilképnek is használhatják. Aki vásárolni szeretne, elég némi solanával (SOL) és egy vele kompatibilis tárcával rendelkeznie. További információkért csatlakozz a projekt Discord közösségéhez!