Egy X poszt visszahozta a Gamestop őrületet

A Gamestop részvények megduplázták árfolyamukat hétfőn, miután „Roaring Kitty”, a férfi, aki ihlette a 2021-es epikus short squeeze-t, három év után újra posztolt az interneten.

Visszatért a Gamestop örület?

A poszt, egy kép az X-en, amit Roaring Kitty tett közzé egy videojátékost mutat ahogy előredől a székén. Mintha azt jelezné, hogy komolyan veszi a játékot. Ez Roaring Kitty első bejegyzése volt az X platformon vagy Redditen 2021 óta. A bejegyzés 24 óra alatt több, mint 115 000 lájkot gyűjtött össze és már több, mint 23 millió megtekintésnél jár.

A GameStop részvények a poszt után 70%-ot emelkedtek, de egy ponton volt, hogy a pénteki kereskedés 110%-án állt az árfolyam. A GameStop kereskedését kilenc alkalommal kellett leállítani hétfőn az extrém volatilitás miatt. Az AMC, egy másik mém részvényárfolyama szintén 58%-ot ugrott hétfőn. A közösségi média platform, a Reddit árfolyama is 9%-ot emelkedett.

Gamestop árfolyam

Keith Gill, alias Roaring Kitty

Roaring Kitty, akinek hivatalos neve Keith Gill, a Massachusetts Mutual Life Insurance egykori elemzője. A Redditen DeepF.ckingValue néven is ismert Gill a lakossági befektetők óriási seregét vonzotta magához, akik aztán egymást biztatták a nagy befektetési alapok ellen felvett poziciókban. 2020 és 2021 között bevásároltak a videojáték hálózatáról híres GameStop opcióiba, szembeszállva a nagy befektetőkkel.

A „mém részvények” őrületében az egyéni befektetők a GameStop és más társaságok kilátásaival kapcsolatban pesszimistán fogadó short befektetőket és fedezeti alapokat vették célba. A short ügylet egy olyan stratégia, amelyben a befektetők bizonyos áron kölcsönveszik egy cég részvényeit, és arra számítanak, hogy a piaci ár e szint alá csökken, amikor eljön az ideje a kölcsönzött részvények kifizetésének.

A felvásárlási roham miatt megnőtt árfolyam viszont arra kényszerítette a shortosokat, hogy folyamatosan egyre nagyobb összegekkel fedezzék short pozícióikat – ez a short squeeze. Jelenleg a GameStop részvények short pozíciója az összes szabadon kereskedhető részvény több mint 24%-át teszi ki. Tehát a nagybefektetők továbbra is az árfolyam esésére fogadnak.

Gill saját elemzésében arra jutott, hogy a GameStop még nem halott, van befektetési potenciál az árfolyamban. Erről osztotta meg gondolatait hétről hétre a Youtubeon és a Redditen. És egyre több követője lett.

Melvin Capital érezte meg leginkább a WallStreetBets kereskedőinek haragját. A fedezeti alap erősen shortolta a GameStopot, és az amatőr kereskedők hadának célpontjává vált, hatalmas veszteségeket szenvedve el, ami arra késztette Ken Griffin Citadelláját, valamint a Point72-t, hogy közel 3 milliárd dolláros támogatással megvédjék Melvin pénzügyeit. A történetről a Netflix is készített filmet.

A GameStop volt a legtöbbet emlegetett részvény a Reddit WallStreetBets oldalán hétfőn, az elmúlt 24 órában több ezer említéssel, megelőzve most olyan népszerű részvényeket, mint a chipgyártó Nvidia.

Perek sora indult a GameStop örület után

A GameStop-mánia, amely 2021 elején, három hónap leforgása alatt mindössze 3 dollárról 120 dollár feletti részvényenkénti árat hozott, 2021 elején a megnövekedett érdeklődés arra kényszerített több brókercéget, köztük a Robinhoodot, hogy korlátozzák az erősen shortolt részvényekkel való kereskedést. Válaszul az egyik Robinhood-felhasználó csoportos pert indított, miután az alkalmazás úgy döntött, hogy korlátozza a GameStop kereskedését a platformján. A keresetet azonban 2023 augusztusában elutasították.

Egy másik, Gill ellen indított csoportos keresetben azt állították, hogy kezdő kereskedőnek adta ki magát, annak ellenére, hogy engedéllyel rendelkező szakember.

A volatilitás egy sor kongresszusi meghallgatást szült a brókerek gyakorlatáról és a kiskereskedelmi kereskedelem szerencsejátékáról, valamint a Robinhood, a Melvin Capital, a Reddit és a Citadel, valamint a Gill vezetőinek tanúvallomásairól. Az egész epizód végül a 2023-as „Dumb Money” című filmet ihlette, amelyben Paul Dano játszotta Gillt.

2021 januárjában a GameStop részvényei történelmi csúcsot értek el, 120,75 dolláros szinten. De ahogy az egyéni befektetők érdeklődése végül elenyészett, a részvény a többi mém részvénnyel együtt összeomlott. A GameStop a múlt hónapban hároméves mélypontot ért el, 9,95 dollárt.

A közelmúltban a részvény felfelé kezdett mozogni, ami újra felkelthette Gill érdeklődését. A GameStop májusban eddig 57%-ot emelkedett, pénteken 17,46 dolláron zárt.

De a GameStop legutóbbi jelentése nem fest túl bíztató képet a videojátékokkal foglalkozó cégről. Március végén a GameStop közölte, hogy a költségek csökkentése érdekében meg nem határozott számú munkahelyet szüntetett meg, és a negyedik negyedéves bevételek csökkenését jelentette az e-kereskedelmi alapú versenytársak által támasztott növekvő verseny közepette.

A GameStop 1,79 milliárd dolláros bevételt ért el a negyedik pénzügyi negyedévben, szemben az egy évvel korábbi 2,23 milliárd dollárral.