Amit a több száz százalékos pump group hozamokról feltétlenül tudnod kell

Medvepiacon kevésbé virágoznak, a bikapiacon azonban ismét elszaporodhatnak a pump group-csoportok, amelyek célja valamelyik érme árfolyamának mesterséges felhajtása és az ezen való nyerészkedés. A hirdetések már a Facebook-on is megjelentek. Nem árt, ha tudod, hogy ez milyen kockázatokkal és dilemmákkal jár. (Véleménycikk.)

A Facebookon találkoztunk az alábbi pump group hirdetéssel, némi meglepetésünkre, mert elvileg kiszűrhető volna a törvényességet figyelő valamilyen mechanizmus segítségével. Egy pump group, azaz (fel)pumpáló csoport tevékenységében való részvételre biztat, amelyek eddig inkább a kevésbé cenzúrázott Telegramon és Discordon voltak jellemzőek.

Pump group hirdetése a Facebook-on
Pump group hirdetése a Facebook-on

Ezek az árfolyammanipuláló csoportok a Gamestop-részvények emlékezetes száguldása nyomán jöttek létre, illetve az ezt követő mémrészvény-őrülethez kapcsolódóan. Az eredeti ötlet az volt, hogy a Gamestop papírjára rengeteg short kötésállomány volt nyitva, azaz sokan próbáltak az esésére játszani határidős eladásokkal.

Kirázni a shortosokat a gaty… pozíciójukból

Ha pedig valamit shortolnak a befektetők, akkor egy erőteljes emelkedés könnyen kirázhatja őket a pozíciójukból, vagyis kényszerű vételre, a short eladási üzlet visszavételére kényszerítheti őket. A mém-részvényeknél tehát a kisbefektetők vételeikkel felhajtották az árat, hogy a shortosokat pozícióik kényszerzárására, így pedig egy még nagyobb vételi hullám kiváltására kényszerítsék.

Ez be is jött, az árfolyam tovább szárnyalt, és a másik oldalon álló befektetők (főleg hedge fundok és más intézményi, nagystílű spekulánsok) egy része bedobta a törölközőt.

Pump group-portré a Telegramon. (Nem tudni, a fotó valódi-e.)
Pump group-portré a Telegramon. (Nem tudni, a fotó valódi-e.)

Ez az, ami mindenütt tilos

Csakhogy az árfolyam manipulálása, szándékos eltérítése minden befektetési piacon, minden formában szigorúan tilos, vélhetően minden civilizált országban. Ezzel ugyanis így vagy úgy gyakorlatilag pénzt húznak ki mások zsebéből (a shortosoknál szinte már erőszakkal), azaz lopnak vagy csalnak. A Gamestop ügyében is indult kártérítési per az Egyesült Államokban, bár a lezárására lehet hogy még várni kell.

A kriptodeviza pump group egy kicsit másképp néz ki, miután itt ritkán vannak shortosok. Itt az alapötlet azon nyugszik, hogy ha valaminek hirtelen elkezd emelkedni az árfolyama, akkor sokan fogják azt hinni, hogy ennek valamilyen titkos oka van. Dezinformációt folytatnak, félrevezetik a befektetőket az árfolyamon keresztül.

Három pumpálás, egy eset. (Egy Telegram-csoportból.)
Három pumpálás, egy eset. (Egy Telegram-csoportból.)

Bennfentességre gyanakszanak akkor is, ha nincs

Sokan azt hiszik, valamilyen még nem nyilvános bennfentes információ, egy fű alatt készülő esemény, bejelentés, fejlesztés áll küszöbön. És sokan megpróbálnak felülni a vonatra, belevesznek az emelkedésre, beszállnak a trendbe. Az elején vásároló befektetők pedig sokkal magasabb áron rájuk boríthatják a az egyébként jóval kevesebbet érő érméket.

Nem teljesen mellesleg a bennfentes, még nem nyilvános információk alapján történő kereskedés is ugyanúgy szigorúan tilos a hagyományos tőkepiacokon, mint az árfolyam manipulálása. Ilyen, amikor vállalatvezetők, bankárok használják ki a csak zárt körben elérhető információkat. De lényegét tekintve hasonló, amikor például a kriptós protokollok programozói, alapítói, kockázati tőkései élnek vissza belső információval, csak hát a kriptószféra, mint tudjuk, szabályozatlan. Itt még nehéz lenne a hasonló eseteket számon kérni.

Lehet-e pumpálni a medvét?

A cél tehát általában az, hogy az adott, alacsonyabb likviditású, azaz kisebb forgalmú és ezért könnyebben eltéríthető árfolyamú érmét több százalékkal is felhajtsák. Ez emelkedő piacon általában könnyebben sikerül, medvepiacon, eső trendben kevésbé. Talán emiatt az utóbbi egy évben ezek a pump csoportok is kevesebbet hallattak magukról. Működésük valószínűleg takaréklángon volt, az is lehet, hogy teljesen szünetelt. Bár az egyik ilyen csoport listája szerint az utóbbi időben is hatalmas felhajtást sikerült végrehajtaniuk:

Egy pump group “eredményei”, saját bevallásuk szerint. (Telegram)
Egy pump group “eredményei”, saját bevallásuk szerint. (Telegram)

A kriptó felpumpálása egyrészt kockázatosabb, mint a mém-részvényeké volt, ahol a short pozíciók igen erős vételi erőt tudnak biztosítani.

A legjobb vevő a shortos, mert nincs más választása.

A kriptós pump-spekuláció során shortosok általában nincsenek vagy csak kevesen, mert kicsi és illikvid érméket nem szokás tőkeáttételesen sem shortolni, sem longoni. (Másrészt viszont vannak nagyon kicsi piaci kapitalizációjú érmék, ahol könnyű sok száz százalékkal eltéríteni az árat, de gyorsan le is eshet.) Így sokkal könnyebben előfordulhat, hogy az eredeti vevők is beleragadnak a befektetésbe. A nyakukon marad a piaci ár felett megvásárolt token, ha túl gyorsan esik vissza az árfolyam vagy rosszul választják ki a kiszállási pontot, időt.

Tuti jól a pump group-szervezők járnak

A felpumpálásos technikát a bennfentességgel kombináló szervezők, na, azok tuti jól járnak. Hiszen ők tudják először, hogy mit fognak majd fellőni az égbe, és alkalmuk van fű alatt, apránként, még nagyon olcsón bevásárolni belőle. Nekik biztosan sikerül a több ezerszeres hozam elérése. A többieknél lutri.

Nem lehettek bohócok, akik minden szart egyből felvásárolnak ez az idézet egy korábbi pump group-tárgyú cikkünkből való.

Összefoglalva, az ilyen csoportokban való részvételnek két nagy veszélye is van. Egyrészt illegális és a jövőben esetleg büntetést kaphat érte a befektető. Másrészt pedig könnyebben húzhatja a rövidebbet, mint a mém-részvényeknél, árfolyamveszteséget szenvedhet el.

A pump group és a tisztesség

De úgy általában véve is egyszerűen nem etikus, ha valaki ezt csinálja. Ezek a csoportok tulajdonképpen mások megtévesztésével, becsapásával próbálnak illegális jövedelemhez jutni. A legtöbb spekuláció azon alapul, hogy az összes befektető azt hiszi, hogy ő többet tud, okosabb, ügyesebb mint a többiek, vagy legalább nagyobb szerencséje lesz. De teljesen más történet, ha a többieket téves információkkal, hamis árfolyamadatokkal, szándékosan becsapjuk.

Kapcsolódó cikkeink:

Hónapokig készítettek elő pump and dump csalást önjelölt kriptoszakértők

Ki kell zárni az ökoszisztémából és meg kell büntetni kriptocsalókat?

Pump & dump és hírolvasás 0.1 másodperc alatt

Címlapkép forrása: Pixabay.com