Papíron már épülget a rapper Akon szenegáli kriptovárosa

  • 23
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A híres rapper Akon saját várost épít, ahol a lakosok kriptovalutával fognak fizetni.

A 2020-as év egyik legjelentősebb projektje lehet a rapper, Akon kriptovárosa, már ha egyáltalán felépül. A szenegáli állami tulajdonban lévő SAPCO idegenforgalmi társaság által engedélyezett kriptovárost egy 2000 hektáros földterületre fogják építeni. Az itt élő lakosok pedig nem mással fognak fizetni, mint a celeb saját kriptovalutájával, az Akoinnal. A kriptotelepülés Dakar városától nagyjából 5 perc autóútra lesz, amely turisztikai szempontból Szenegál turisztikai vonzerejévé válhat.

Szenegáltól a Grammy jelölésig

A 46 éves rapper a missouri állambeli St.Louis-ban született. Gyermekkorában rengeteg időt töltött Szenegálban, amit mindig is igazi otthonának tekintett. Már 7 évesen 5 hangszeren játszott, a család igazi tehetsége volt. Karrierje azonban csak 2003-ban kapott szárnyra, amikor a zenei mogul Devyne Stephens felfigyelt kiemelkedő képességeire. Debütáló albuma 2004-ben jelent meg, ahonnan csak felfelé vezetett a szenegáli énekes útja. Legismertebb dalai a “Lonely”, a “Beautiful” és a David Guetta-val közösen készített “Play Hard”, amely hetekig vezette a slágerlistákat. A rappert Grammy-díjra is jelölték. Mostanság azonban üzletemberként tevékenykedik.

Afrikai országok megsegítése vagy haszonszerzés?

Akon szívén viseli az afrikai országok sorsát, ezért minden erejével azon van, hogy különböző projektekkel segítse őket. Az Akon Lightning Africa program keretében napenergiát szolgáltat több országnak.

Szeretném a legnagyobb hatást gyakorolni Afrikára”, nyilatkozta Akon a CNN-nek adott 2013-as interjúban. “Ha tehetném, Afrika az Afrikai Egyesült Államok lenne.”

A LightingAfrica.org szerint mintegy 600 millió ember él a Szaharától délre, akiknek nincs hozzáférése a villamos energiához sem. Körülbelül 80%-uk olyan vidéki területeken él, ahol nincs hálózati áram, a bővítés pedig nagyrészt pénzügyi és logisztikai szempontból lehetetlennek bizonyul. Akon óriási afrikai turnét tervezett, de sok ország nem rendelkezett megfelelő infrastruktúrával, amely lehetővé tette volna egy nagy koncert vagy fesztivál megrendezését. Akon ezért több vállalkozóval összefogva létrehozta a Lightning Africa-t.

100 000 napenergiával működő utcai lámpát telepítettek 15 ország 480 közösségében. 1200 napelem parkot hoztak létre, amelynek köszönhetően 5500 embernek lett fix munkahelye. Természetesen sokan azt kérdezhetik, hogy Akon mit nyerhet ezzel. Zenei karrierje alatt igazi milliomossá vált a sztár, ezáltal anyagilag megengedheti magának azt, hogy rászorulókat támogasson. Sok híresség adakozik rendszeresen és köteleződik el egy-egy segélyszervezet mellett. Akármennyire is szokatlan 2020-ban, a nagylelkűség és az emberség még nem halt ki.

Egy kriptováros születése

“Ez határozottan nem jótékonysági szervezet. Ez egy profitorientált társaság. Ha valamilyen kategóriába kellene sorolni, azt mondanám, hogy egy közösségi vállalkozás. Afrikában olyan üzleti tevékenységet folytatunk, amely nem csak az jelenti, hogy segítse az embereket, hanem felhatalmazza őket arra, hogy pénzt szerezzenek,” mondta Akon.

Az Akoin kriptovaluta célja nem csupán az, hogy a fiat pénzt helyettesítse hanem, hogy lehetővé tegye a hitelfelvételt és az állami szolgáltatásokhoz való hozzáférést is.

“Úgy gondolom, hogy a blokklánc és a kriptovaluta sok szempontból Afrika megmentője lehet, mivel visszaadja az embereknek az erőt. A kriptovaluta és a blokklánc technológia ugyanis biztonságosabb valutát kínál, amely lehetővé teszi az afrikai emberek számára, hogy a kormánytól függetlenül előre lépjenek”, tette hozzá a rapper.

A város várhatóan napenergiával fog működni és fenntartható lesz anélkül, hogy az ország villamosenergia hálózatára kellene kapcsolódnia. A megújuló energiaforrásokra támaszkodó zöld város várhatóan Szenegál első energia- és környezettervezési (LEED) igazolással rendelkező települése lesz.

A tervek szerint az új városban magánlakásokat, üzleteket, parkokat, egyetemeket, iskolákat és saját stadiont is fognak építeni. A futurisztikus városnak még saját repülőtere is lesz, amely a helyi lakosok és a turisták rendelkezésére fog állni. Papíron mindez szép és jó, már  fehér könyv is elkészült, már csak neki kellene állni építkezni.

Kövess minket Facebook, Instagram és Twitter oldalainkon, hogy mindenről percre pontosan értesülj.😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.