Az Egyesült Államok beperli az Apple-t „változó” szabályai miatt

Az Apple a világ harmadik legértékesebb eszköze és a második legértékesebb cége. Az okostelefon piac koronázatlan királya azonban nem először kerül a hatóságok látókörébe, az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma szerint az Apple most éppen „alakváltó” szabályozásainak köszönhetően önkényesen büntetni próbálja a fejlesztőket, és direkt hátráltatják a versenyt a piacon, ahol egyébként is monopolhelyzetben vannak.

A per indítéka

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma kiterjedt trösztellenes pert indít a tech-óriás Apple ellen. A per indítéka azt állítja, hogy a kaliforniai cég illegálisan megfékezi a versenyt, elfojtja az innovációt és bünteti az applikációs piactér felhasználóit és fejlesztőit egyaránt.

A panaszt március 21-én nyújtották be a New Jersey-i szövetségi bíróságon, melyet 16 államügyész támogatott. A panaszban az áll, hogy az okostelefonok piacán az Apple kimondott, kimondatlan monopóliummal rendelkezik, melyet arra használ, hogy korlátozza a fejlesztőket szuverenitásukban azzal, hogy az Apple fizetési rendszerét használják fel. Az Apple Store irányelvei és fejlesztői megállapodásai számos „dinamikusan változó szabályt és korlátozást” írnak elő, melyek amellett, hogy hátráltatják a technológiai innovációt, korlátozzák a felhasználói élményt, annak biztonságát, magasabb díjakat írnak elő és gátat szab a versenyképes alternatíváknak – állítja a DoJ, vagyis a Department of Justice.

Korlátozott funkcionalitás az iOS-en

Többek között ezek a nyilvánosság előtt nem egyértelmű irányelvek állhatnak annak a hátterében, hogy számos alkalmazás – többek között a kriptovaluta-platformok is – csak korlátozott funkcionalitást kínálnak az Apple-készülékeken. Az Apple ugyanis extra 30%-os „adót” számít fel olyan alkalmazásokért és alkalmazásokon belüli vásárlásokért, melyeket más hozott létre. Ezzel teljes mértékben korlátozzák a kriptovaluták használatát is az iOS-rendszereken, ugyanis az Apple Pay kizárólag fiat-alapú fizetőeszközöket fogad el.

Az egyedi díjszabás és korlátozott fizetőeszköz-használat miatt többek között az NFT-piacterek, mint az OpenSea és Blur számos funkciót letilt az iOS-alkalmazásokon, mivel minden NFT-értékesítés után extra 30% ütné az Apple markát. A Bitcoin-barát közösségi alkalmazás, a Damus is eltávolította a Bitcoin-alapú borravalót az előbb említett okok miatt, és a lista még messze nem ért véget ezzel a két szereplővel.

A kormány belenyúl a technológiába

Az Apple szóvivője úgy kommentálta az ügyet, hogy az Igazságügyi Minisztérium által előirányzott panasz téves a tények és a törvény szempontjából is. A tech-óriás mindenképp szeretné megvédeni magát a nyilvánosság előtt a vádakkal szemben, mivel egy ilyen per könnyedén csorbát ejthet a cég megítélésén, ez pedig jelentkezni fog a pénzáramokban és a részvényárfolyamban is.

Az Apple állítása szerint ez a per ebből kifolyólag egy veszélyes precedenst is teremthet, mivel a kormány ezzel konkrétan belenyúl a technológiai innováció alakulásába, és befolyásolja a piaci verseny egészségét. A Google Finance adatai szerint az Apple részvényárfolyama (NASDAQ: AAPL) jelenleg 171 dollár körül ingadozik a per miatt bekövetkező 4%-os esés után. Az Apple jelenleg a Microsoft után a világ második legértékesebb cége a maga 2 650 milliárd dolláros értékével.

Az Egyesült Államok mellett az Európai Unió is próbálja sarokba szorítani az Apple-t. A digitális piacokról szóló törvény szerint a vállalatnak alternatív böngészőmotorokat, fizetési funkciókat és app-áruházakat kell bevezetnie, ugyanakkor ez a cég szerint a felhasználók adatainak biztonságát veszélyeztetheti.