Egyiptomban börtön vár az újságírókra, ha vitatják a kormány COVID intézkedéseit

Az egyiptomi Abdulfatah al Sisi kormánya fokozta az interneten megosztott információk nyomon követését a COVID-19 járványra hivatkozva. Sokan tisztában vannak vele, hogy ez csak egy ürügy, hiszen így mindenféle magyarázkodás nélkül börtönbe dughatják azokat az újságírókat és bloggereket, akik vitatják a kormány intézkedéseit, és nem a kormányzati forrásokból származó adatokat használják munkájukhoz.

Kínához hasonlóan egyre erőteljesebb a cenzúra az egyiptomi médiában. Az afteegypt.org jelentése szerint amióta a járvány kitört, drámaian nő az újságírókkal szembeni zaklatások és letartóztatások száma. A megtorlás érinti a tradicionális újságírókat, valamint a független bloggereket és az online kommentátorokat is. Aki olyan információkat publikál, amelyet a kormány nem hagy jóvá, az a börtönnel játszik.

Embertelen körülmények a börtönökben, fellebbezésre nincs lehetőség

A kormány azt hangoztatja, hogy csak a nemzetet akarja megvédi ezekben a nehéz időkben. Az újságírókat ért atrocitások azonban egyre aggasztóbbak. Az állam számára problémás újságírókat és civileket állítólag zsúfolt börtönökbe viszik, ahol a higiéniai feltételek borzalmasak. A bebörtönzött írók és bloggerek még csak panaszt sem tudnak tenni fogva tartásuk körülményei miatt, mivel akik megpróbálják kivizsgáltatni az ügyet, azok még deportálásra is számíthatnak. Az egyiptomi rezsimben nem csak a COVID-ról tilos írni, de Líbia megemlítése sem ajánlott.

Az információk folyamatos kontrollálása nemcsak a híroldalakra terjed ki, hanem a nem hivatalos adatokat megosztó magánszemélyekre és csoportokra is. A közösségi média oldalakon rendszeresen ellenőrzik a tartalmakat, és ha valaki nem kívánatos információkat oszt meg, már kopogtat is a rendőrség.

Sokan viszont aggódnak amiatt, hogy a koronavírus-járvány közepette nem jutnak elegendő információhoz, mert a kormány minden letilt, ami számára nem tetsző. Nemcsak a hazai média munkatársaival bánnak kegyetlenül, hanem a külföldi sajtó munkatársaival is. Még a világjárvány kirobbanása előtt deportálták a The Guardian újságíróját, és figyelmeztetést kapott a The New York Times újságírója is.

Egy Alaa Abd El Fattah nevű egyiptomi aktivistát és bloggert még 2019. szeptemberében bebörtönözték. Sanaa Seif, a blogger nővére megpróbált testvére letartóztatásáról nyilvánosan beszámolni, de hamis információk terjesztése miatt őt is bilincsbe verték és 15 napig fogva tartották.