El lehet menni. De csak ha petróval fizetsz az útleveledért

A venezuelai kormány egy új módot talált az ellentmondásos petro token elfogadottságának növelésére. Hamarosan az ország állampolgárai már csak petróval fizethetnek ha utazási dokumentumot szeretnének kiváltani. Eközben naponta százával hagyják el az országot a mélyszegénység ellen menekülő venezuelaiak.

Lesz-e jobb?

A venezuelaiak még annyira nincsenek elragadtatva a nemzeti kriptopénzüktől mint ahogy Maduro, de az ország elnöke új módot talált hogy lenyomja az emberek torkán a digitális fizetőeszközt. A romokban heverő gazdaság és a hiperinfláció elleni küzdelem haszontalanságának köszönhetően az országot rekordszámban hagyják el az állampolgárok. Az El Petro, az olajfedezetű, nemzeti kriptovaluta jelenti a magját Nicolas Maduro szociális-gazdasági törekvéseinek annak érdekében, hogy javítson a helyzeten.

Sok venezuelai kevés reménnyel tekint a reformok és stabilizációs törekvések elé, és hogy egy digitális fizetőeszköz észrevehető javulást tudna okozni. Továbbra is naponta körülbelül 5000 venezuelai hagyja el az országot és ahhoz hogy ezt megtehessék, útlevélre van szükségük, ami hamarosan már csak petróért vásárolható meg.

Maduro és kormánya anyagiakat nem kímélve kampányolt a petro mellett és nem sokkal korábban még az új nemzeti fizetőeszközt, a szuverén bolivár árfolyamát is hozzáigazították. Mi több, az állami vállalkozások, mint az állami olajvállalat vagy a bankok kötelezve lettek hogy petróban fizessék az alkalmazottak fizetését. De ez még nem semmi és a következő lépés, hogy mindenki digitális zsebét petróval tömjék meg.

Nem nehéz menekülni Venezuelából

Az új venezuelai útlevél 2 petróba vagy 7 200 bolivárba (115 USD), vagy másképp 4 hónapnyi minimálbérbe fog kerülni. A probléma itt, hogy az útlevél még ki se jött és forgalomba hozása november 5-én várható.

Korábban az ország hivatalos szervei bejelentették, a coin 735$ millió dollárt generált az értékesítés első hónapban. Nem sokkal korábban jött ki a petró fehér könyve, amit a szakértők a DASH 1:1 másolatának gondolnak és a fehér könyvből kiderül, hogy nem csak olajkincs fedezet áll mögötte, de arany, gyémánt, vasérc és aluminium is.

Eközben Venezuela szocialista vezetője a héten jelentette be, hogy a petrót nem is kell bányászni majd mivel már most is van neki értéke. Maduro a nemzetközi publikumot arról győzködi, hogy a nemzeti kriptovalutát már 6 nemzetközi kriptotőzsdén listázták.

Az elmúlt szerdán a venezuelai hatóságok egy új rendeletet hoztak a migrációs problémák kezelésére, miközben az élelmiszerhiányba, vízhiányba és áramszünetekbe belefáradt lakosság egyre nagyobb számban hagyja el az országot a 2200 kilométeres kolumbiai zöld határon keresztül illegálisan, kerül amibe kerül. Már majdnem 1 millió állampolgár távozott. Az új rendelet értelmében szigorítják a kilépési pontok, mint repülőterek és kikötők ellenőrzését, újabb fejfájást okozva a venezuelai állampolgároknak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük