Újabb kriptocsalóra csaptak le a hatóságok

Még tavaly szeptemberében írhattunk a Deutsche Bank egykori vezető befektetési bankárának történetéről, akit azzal vádoltak meg, hogy csalási céllal üzemeltetett egy kriptokereskedési befektetési alapot. Rashawn Russell még tavaly bűnösnek is vallotta magát. Most május 31-én megszületett az ítélete is, 41 hónap börtönbüntetésre ítélték a brooklyni Kelet-New York-i kerületi bíróságon.

Az Igazságügyi Minisztérium (DOJ) szerint Russell 2020 novembere és 2022 augusztusa között működtette a csalási céllal létrehozott R3 Crypto Fundot. Az alap azt ígérte, hogy kriptopénz-befektetéseket eszközöl és jelentős, garantált hozamokat biztosít. A valóságban azonban Russell a befektetők pénzét saját személyes céljaira vagy más befektetők visszafizetésére használta fel. Azt is hamisan állította sok esetben, hogy pénzt utalt át a befektetőknek, amikor azok visszafizetést kértek.

A most elítélt férfi csak egy a kriptocsalók tömegéből

Russell a Financial Industry Regulatory Authority által bejegyzett bróker is volt. Ez egy afféle önszabályozó magánszervezet, amely tagjait és működésüket szabályozza a pénzügyi piacokon. A vádak alapján Russellt akár 30 év börtönbüntetésre is ítélhették volna, ehelyett kapta végül a 41 hónapos büntetést. Arra is kötelezték, hogy fizessen 1,5 millió dolláros kártérítést hálózata áldozatainak. A férfi egyébként 2021 szeptembere és 2023 júniusa között 97 bankkártyát is szerzett legalább 43 különféle személyazonossággal azzal a szándékkal, hogy azokat csalási célokra használja fel. Russell ítélete csak egy a sorban, amelyeket az amerikai bíróságok hoztak az elmúlt hónapokban csalók ellen.

Április 12-én például Shakeeb Ahmed kiberbiztonsági mérnököt három év börtönbüntetésre ítélték, amelyet három év próbára bocsátás követ majd. A férfit 2022-ben kriptotőzsdék ellen elkövetett villámkölcsön-támadások miatt ítélték most el. Május 15-én a az amerikai hatóságok a két testvért, Anton Peraire-Buenot és James Pepaire-Buenot vádolták meg pénzügyi csalással és pénzmosással, amelyhez az Ethereum blokkláncát használták fel. Május 18-án pedig Thomas John Sfraga vallotta magát bűnösnek egy nem létező kriptotárcával és más csalásokkal kapcsolatos vádakban. És ugyanezen a napon két embert tartóztattak le egy 73 millió dolláros kriptocsalásból származó pénz tisztára mosásának ügyében.