Életmentő az 1%-os felajánlás a korona miatt csődközeli szervezeteknek

Az adófizetők közel fele még mindig nem rendelkezik személyi jövedelemadója 1+1 százalékáról. Pedig tavaly ezek a felajánlások 16,5 milliárd forint bevételhez juttatták a civil szervezeteket és vallási közösségeket. Dr. Bákonyi László adójogi szakértő figyelmeztet: a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés az adakozási kedvet is visszavetheti, így idén különösen nagy súlya van az szja 1+1 százalékoknak a szervezetek életében. Május 20-ig rendelkezhetnek felajánlásaikról az adózók.

Több mint 5,5 millió személyi jövedelemadó (szja) -bevallási tervezetet készít el Magyarországon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Mivel az adózók jelentős része így szinte egyáltalán nem fordít időt adóbevallásának átnézésére, sokan felejtenek el rendelkezni szja 1+1 százalékukról is.

Az szja-ról szóló törvény pedig lehetőséget teremt arra, hogy a magánszemélyek, egyéni vállalkozók, őstermelők a jövedelemadójuk meghatározott részéről a külön törvény szabályai szerint rendelkezzenek. Így adójuk egy része az általuk megjelölt civil és/vagy technikai számos kedvezményezettekhez, vallási közösségekhez kerül. Az szja 1+1 százalékról idén is május 20-áig rendelkezhetnek a felajánlók.

Az adófizetők közel fele még mindig nem rendelkezik személyi jövedelemadója 1+1 százalékáról. 2018-ban a 32 milliárdos elvi keretből csupán 14,5 milliárdot ajánlottak fel a magyar állampolgárok valamilyen jótékony célra” – emlékeztet Dr. Bákonyi László adójogi szakértő.

A NIOK Alapítvány gyűjtése szerint 2019-re némiképp javult a helyzet: 16,5 milliárd forintot ajánlottak fel a magyar adózók. A két típusú felajánlásra azonban még mindig csupán 3,1 millió érvényes nyilatkozat érkezett be az adóhatósághoz.

Holott a legtöbb civil szervezet költségvetésében kiemelten fontos bevételi forrásként jelenik meg az 1 százalékos felajánlás, így számukra kulcskérdés, hogy minél több adózó éljen állampolgári jogával. Egy nyilatkozat átlagosan 5176 forinttal járul hozzá egy-egy szervezet munkájához.

Különösen fontosak idén ezek a forintok, hiszen a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés hosszú távon csökkentheti az emberek adakozási kedvét, így a civilek bevételeit is. Nem véletlen, hogy rengeteg szervezet hívja fel a figyelmet az elmúlt napokban, hetekben elindított kampányában az 1 százalékos felajánlások fontosságára. Különleges kezdeményezés például, hogy a 6 nagy karitatív szervezet (a Baptista Szeretetszolgálat, a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Magyar Vöröskereszt, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Karitászt Támogató Alapítvány) #odaADOm elnevezéssel közös figyelemfelhívó akciót indított az ügyben.

Dr. Bákonyi László kiemeli: a rendelkező nyilatkozat a bevallási nyomtatvány részét képezi, így az a magánszemély, aki adóbevallást ad, a nyomtatvány megfelelő lapjának (a 19SZJA jelű bevallás EGYSZA lapja) kitöltésével rendelkezhet.

Aki pedig a Központi Ügyfél-regisztrációs Nyilvántartáshoz kapcsolódó tárhellyel rendelkezik, az szja 1+1 százalékáról a legegyszerűbben online módon tud rendelkezni. Tavaly a felajánlások 70 százaléka már online történt.