Tündökölhet a Bitcoin a világgazdaság visszaesése közepette

  • 34
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A világgazdasági output a becslések szerint az évben 3%-kal fog visszaesni, mielőtt 2021-ben 5,8%-os növekedéssel újra fellendülne. Osztotta meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF), hangsúlyozva, hogy “ez a válság nem olyan, mint a többi.

Az elmúlt 60 évben a globális gazdaság csak egyszer zsugorodott, mégpedig 2009-ben, amikor a Bitcoin (BTC) elindult világhódító útjára. Akkor a globális GDP 1,73%-kal esett vissza.

A koronavírus hatására most a fejlett gazdaságok, mint például az Egyesült Államok és az euróövezet országai élnek meg erősebb visszaesést. A feltörekvő piacok és a fejlődő gazdaságok kisebb mértékben fogják megsínyleni, és gyorsabb lesz a fellendülés is – tette közzé az IMF a frissen kiadott World Economic Outlook jelentésben.

IMF

Mi vár a bitcoin és kriptovaluta szektorra?

Marcus Swanepoel, a Luno kriptotőzsde társalapítója és vezérigazgatója nemrégiben arra figyelmeztetett, hogy egy masszív globális recesszió esetén akár még a hosszú távban gondolkodó hodlerek is arra kényszerülhetnek, hogy eladják Bitcoinjaikat a túlélés érdekében.

A BTC árfolyama jelenleg 7 000 USD körül mozog (ápr. 16.), ami 2%-os emelkedést jelent egy nap alatt, a heti veszteségét kevesebb, mint 5%-ra csökkent. A részvénypiaci emelkedés annak a jele, hogy a koronavírus enyhülőben van, és a vezetők Európa-szerte elkezdték mérlegelni a kijárási tilalmak feloldását.

A jelentésben leírt, a világgazdaságra vonatkozó előrejelzések már tükrözik azt az álláspontot, hogy a vírus terjedését lassítani kell. Az emberek életét meg kell óvni és az egészségügyi rendszerek helytállásához szükséges járvány- és a közegészségügyi intézkedéseket meg kellett valósítani.” – foglalta össze Gita Gopinath, az IMF gazdasági tanácsadója és a Kutatási Osztály igazgatója.

Elmondása szerint 2021-re részleges fellendülésre számíthatunk a táblázatban megjelenített növekedési rátákkal. Ám a GDP szintje a vírus előtti trend alatt fog maradni, és jelentős bizonytalanság veszi majd körül a fellendülés dinamikáját.

Sokkal rosszabb növekedési eredmények lehetségesek, sőt valószínűek is” – tette hozzá Gopinath.

Az IMF szerint ezt a válságot két szakaszban kell kezelni:

  • az elszigetelés és a stabilizálás szakasza
  • a helyreállítás szakasza

Eközben az is nyilvánvalóvá vált, hogy a feltörekvő piacokon és a nagy informális ágazatokkal rendelkező fejlődő gazdaságokban az új digitális technológiák felhasználásával elérhetők a kitűzött célok. Ezek közé tartoznak a központi bankok digitális valutái (CBDC), amelyek gyorsabbá és hatékonyabbá tehetik a monetáris rendszert.

A Bitcoinnak is lesz helye a fellendülés szakaszában

Gary McFarlane, az Interactive Investor (egy Egyesült Királyságban működő befektetési platform) kriptovaluta elemzője azt mondja, hogy nehéz a V-alakú gazdaságélénkítő reményeket összeegyeztetni az az IMF előrejelzéseivel, és talán még ennél is nehezebb a koronavírus terjedésével.

Mindaddig, amíg nincs oltás, a fogyasztói magatartás a kereslet szempontjából romlik. Így a medvepiac tovább folytatódhat, ami rossz hír a Bitcoin számára” – elemezte McFarlane, emlékeztetve, hogy nem kizárt a járvány-hullámok felerősödése.

Elmondása szerint azonban a központi bank digitális valutájának vagy a Facebook Librának a bevezetése, esetleg egy új “kriptós killer app” berobbanása segítheti a BTC árfolyamát. Így aztán a BTC-t “a leginkább rászorult gazdaságokban értéktárolóként használhatnák, ha minden más alternatíva hiteltelenné válik.”

A volatilitás ellenére a Bitcoin – mint menedékeszköz és korlátozhatatlan globális értéktranszfer, áthidaló valutaalternatívát jelent a fiat opciók szűkülése közepette bizonyos gazdasági forgatókönyvekben.

Ez magában foglalja a fejlett gazdaságokat is. A befektetők ugyanis aggódnak a növekvő adóssághegyek és azok fenntarthatatlansága miatt” – magyarázta az elemző.

Tom Lombardi, a Wave Financial Group – egy los angelesi és londoni székhelyű digitális eszköz-befektetési alap – igazgatója szintén hangsúlyozta, hogy “mivel a pénzkínálat növekszik, de a produktív eredmények szintje változatlan marad (valószínűleg 2020-ban csökkenni is fog), a ‘kemény’ eszközök, mint például az arany és a bitcoin dollárértéke a kínálati korlátozások miatt valószínűleg növekedni fog.

A biztonságos eszközökhöz való menekülés támogatta az aranyárak növekedését“- mondja az IMF jelentése. “A Bitcoint tekinthetjük egy elektronikus aranynak csak sokkal hatékonyabban lehet tárolni. Majdnem ingyenes a transzferja, és állami beavatkozásoktól mentes a polgári szabadságjogok eltiprásának időszakában” magyarázta Lombardi.

A JPMorgan szerint egyre valószínűbb egy 2020-as amerikai gazdasági válság

Mit mond a többi elemző a válság hatásairól?

Azt is hozzátette, hogy a világon a széleskörű dollárhiány miatt (az országok adósságai dollárban denomináltak) a dollár rövid ideig még szorongatott helyzetben lesz. Ez azonban nem áll kapcsolatban a koronavírus válsággal, és csak megemeli az USD árfolyamát.

2013 óta ez történik. Amint ez a szekuláris eltolódás csökken, a befektetőknek a 70-es évek vége óta nem látott inflációs várakozásokkal kell számolniuk” – magyarázta az igazgató.

Eközben Jehan Chu, a Kenetic Capital társalapítója és ügyvezető partnere azt várja hogy, “a Bitcoin lendületet kap a májusi felezéséig, és az év végére visszatér a mindenkori legmagasabb árfolyamára.

Eközben a kereskedő Nicola Duke előrejelzése szerint a globális gazdaság”sokkal nagyobb mértékben fog esni, mint 3%”. Azt mondta azonban, hogy ez “a dollárt értékeli le, nem pedig az eszközöket. Tehát ebben az esetben az arany, a bitcoin, a részvények és az ingatlanok árai felmennek“.

Yakov Barinsky, a HASH CIB kriptobefektetési társaság vezérigazgatója úgy érvelt, hogy a világ első számú kriptovalutája soha nem tapasztalta még meg a globális recessziót. Ám “virágzott és valóban makroeszköz lett az elmúlt évtized lokális válságaiban, különösen 2012-ben Argentínában a megszorítások során, a 2013-as ciprusi bankválságkor és Venezuela hiperinflációjakor (2013-2019) ”- magyarázta Barinsky.

“Ezek és sok más helyi válság arra késztették a szélsőséges gazdasági körülményekkel küzdő helyi lakosságot, hogy felfedezzék a Bitcoint, mint a helyi pénzügyi rendszer alternatíváját.” – tette hozzá Barinsky.

Ma már több mint 90 ország vette fel a kapcsolatot az IMF-fel a járvány okozta visszaesés miatt. Ezzel párhuzamosan ezekben az országokban megnőtt az érdeklődés a Bitcoin iránt” – mondta Barinsky. Hozzáfűzte azt is, “hogy ha a Google globális keresési statisztikáit megnézzük a Bitcoinra, láthatjuk, hogy a világ összes országa közül leginkább Nigériában kerestek rá az elmúlt időszakban. Nigéria jelenleg a fizetésképtelenség szélén táncol. Úgy tűnik, hogy ez az adat is alátámasztja a tézisünket.”

Árnyék-gyülekezőhely Facebook csoport alternatív pénzügyekben gondolkodóknak.😉

premik

Közel 10 éves IT tapasztalattal rendelkezek nagyvállalati fizetési rendszerek és fizetési megoldások fejlesztésében. A kriptók által képviselt érték mellett érdekel a mögöttes technológia is, és nagyon kíváncsi vagyok, hogyan épül egymásra a mainstream és a kriptovaluták világa.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.