Elhunyt a szingularitás atyja, Vernor Vinge

Vernor Vinge, a sci-fi kiemelkedő alakja a héten, 79 éves korában elhunyt. Cikkünkben életmunkájára emlékezünk.

Vernor Vinge, aki látta és megírta a jövőt

Vernor Vinge talán a „szingularitás” kifejezés megalkotásától vált híressé, de a cypherpunk mozgalomhoz is sokat tett az elmúlt évek során. Vinge az irodalomra és a technológiára gyakorolt hatása mélyreható.

1944-ben Wisconsinban született, iskolai tanulmányait követően a matematika és számítástechnika tekintélyes professzora lett a San Diego-i állami egyetemen. Végül 2000-ben tért át teljes munkaidőben a sci-fi írásra.

Pályafutása során Vinge számos elismerést vívott ki fantáziadús történetmeséléséért. Több Hugo-díjat kapott olyan alkotásokért, mint például az A Fire Upon the Deep (Tűz lobban a mélyben) és a Rainbow’s End (A szivárvány tövében) műveiért. Különösen kiemelkedő elismerést kapott a 1981-ben megjelent True Names (Igaz nevek) című novellája. A kibertér, a transzhumanizmus és a hackerkultúra korai felismerője volt. Előrevetítette az olyan jelenségek térnyerését, mint az internet és a mesterséges intelligencia.

Az Igaz nevek könyvében Vinge az identitás, a titoktartás és a technológiai fejlődés lehetséges következményei témáiban mélyedt el. A történet hackerek egy csoportját követi nyomon, akik egy virtuális valóság rendszerében navigálnak, miközben megpróbálják megvédeni valódi kilétüket a kormány embereitől. Ez a narratíva, amely évekkel a web széles körű elterjedése előtt játszódik, számos társadalmi és technológiai változást vetített előre, amit az internet és a mesterséges intelligencia alakított.

A szingularitás szó megalkotója

A “szingularitás” fogalmát és a “szingularitás” kifejezést először Vernor Vinge írta le 1983-ban (!) egy cikkben, amely azt állította, hogy az emberek a sajátjuknál nagyobb intelligenciákat hoznak majd létre. Majd bizonyos értelemben technológiai és társadalmi átmenet következik be ezután. Később 1993-as The Coming Technological Singularity (Az eljövendő technológiai szingularitás) című esszéjében azt írta, hogy ez az emberi korszak végét jelenti majd, amint az új szuperintelligencia fejleszteni kezdi magát, és felfoghatatlan ütemben halad majd előre technológiailag. Vinge azt írta, meglepődne, ha ez 2005 előtt vagy 2030 után történne majd meg.

Vinge koncepciója a technológiai szingularitásról, vagyis arról az elméleti pontról, ahol a mesterséges intelligencia felülmúlja az emberi intelligenciát, ma is aktuális. Annak ellenére, hogy aggodalmát fejezte ki a fejlett technológia által jelentkező lehetséges kockázatokkal kapcsolatban, Vinge továbbra is optimista volt a jövővel kapcsolatban. Hitt az emberiség képességében és hogy le tudjuk győzni a kihívásokat. Elképzelései továbbra is befolyásolják a mesterséges intelligencia etikájával, a technológia társadalomban betöltött szerepével és az emberiség jövőjével kapcsolatos mai vitákat.

Vinge örökségére gondolva világossá válik, hogy arra ösztönözte az olvasókat, hogy vegyék fontolóra a technológiai fejlődés következményeit. A felelős innováció fontosságának központi kérdésnek kell lennie minden fejlesztében. Írásai emlékeztetnek arra, hogy bár a technológia egyszerre lehet erős és ijesztő, végső soron az emberi szándékok eszközei.