Eljött az idő: hivatalosan is befejeződött az Ethereum Merge

Valószínűleg az elmúlt években semmiről nem esett annyi szó a kriptovaluták világában, mint az Ethereum átállásáról proof-of-stake mechanizmusra. Annyira sokszor lengették már ezt be vagy annyiszor halasztották át a következő évre, hogy a többség már le is tett róla. Ehhez képest most bejelenthető és megerősíthető, hogy az Ethereum “Egyesülés” azaz a The Merge hivatalosan is befejeződött.

A The Merge befejeződésével még nem fejeződött be az Ethereum átalakulása

A proof-of-work mainnet egyesült a proof-of-stake beacon láncával, így az egész Ethereum protokoll PoS mechanizmusra ment át. Ebben már egy teljesen más token létrehozási mechanizmus fog működni a protokollban, olyan, amitől azt várják, hogy az egész Ethereum ökoszisztéma működését meghatározza majd. A konszenzus réteg (Beacon Chain) és a végrehajtási réteg (PoW lánc) egyesülésének legnagyobb hatása egyértelműen az Ethereum bányászat leállása. Ez 98%-kal kevesebb károsanyag kibocsátást eredményez a bányászati tevékenység megszűnésének köszönhetően.

Ezzel párhuzamosan pedig akár 90%-kal kevesebb új ETH kerül majd a piacra. Így pedig sokkal kevesebb pénz kell a jelenlegi árszint stabilitásának megőrzéséhez. Viszont azzal, hogy a The Merge befejeződött, még mindig nagyon sok dolog vár az Ethereumra, hogy a háttérben dolgozó csapat vízióját elérjék. A hálózat az “egyesülés” befejeződése után további négy frissítésen fog átmenni még. A The Surge, a The Verge, a The Purge és a The Splurge nevet viselő fázisokon. A cél ezeknek a fázisoknak a végén, hogy a The Merge segítségével elindított folyamatban sokkal decentralizáltabb, skálázhatóbb és biztonságosabb legyen a hálózat. Viszont most, a The Merge élesedésével érdemes mindenkinek jobban figyelni. Egy ilyen volumenű változás járhat problémákkal és csalási kísérletekkel is.