Elon Musk a ChatGPT felfüggesztésére buzdít, miközben saját chatbotot fejleszt

Elon Musk a jelentések szerint milliókat fektet a mesterséges intelligencia fejlesztésébe, miközben ironikus módon egy olyan petíciót is aláírt, amely az AI fejlesztésének szüneteltetésére szólít fel.

A Business Insider szerint a Twitter vezérigazgatója nemrég 10 ezer grafikai processzort (GPU) vásárolt, hogy megkezdje egy olyan chatbot fejlesztését, amely a ChatGPT riválisa lehet.

Csak processzorokra több tízmillió dollárt költött a SpaceX feje

A jelentések szerint Musk AI-projektje még a kezdeti fázisban van, azonban a nagy mennyiségű GPU vásárlása azt mutatja, hogy elkötelezett a saját chatbotjának kifejlesztése mellett.

“Csak összehasonlításképpen: az erre a célra alkalmas A100-as GPU darabonként több mint 15 000 dollárba kerül.” – írta az egyik felhasználó a Twitteren. Elon Musk tehát még akkor is több tízmillió dollárt költött a projektre, ha figyelembe vesszük a mennyiségi kedvezményeket.

Ami Musk céljait illeti a chatbot létrehozásával kapcsolatban, az továbbra sem világos, hogy a többi AI chatbothoz képest miben fog eltérni a milliárdos projektje. A szakértők szerint ugyanakkor vagy a keresőfunkciót tervezi továbbfejleszteni, vagy pedig a hirdetéseket fogja integrálni a chatbotba.

Musk a petíció aláírása ellenére titokban folytatta a chatbotjának fejlesztését

A múlt hónapban Musk aláírt egy olyan dokumentumot, amely a GPT-4-nél fejlettebb nyelvi modellek 6 hónapos felfüggesztését követeli. A dokumentum szerzői a szüneteltetés indokaként “a társadalomra és az emberiségre jelentett kockázatokat” említették. A petíciót a cikk írásakor már 23 516-an írták alá. És bár Musk aláírta a chatbotok szüneteltetésére felszólító beadványt, ő maga közben titokban folytatta a saját nyelvi modelljének fejlesztését.

“Ezért akarta hat hónapra befagyasztani az OpenAI-t és a ChatGPT-t.” – írta az egyik Twitter-felhasználó.

Érdemes megemlíteni, hogy Elon Musk Sam Altmannel együtt alapította az OpenAI-t, de 2018-ban kilépett a projektből.

“Az OpenAI-t nyílt forráskódú (ezért is neveztem el “Open” AI-nak), nonprofit cégnek szántam, hogy a Google riválisa legyen, de mostanra egy zárt forráskódú, profitorientált céggé vált, amelyet gyakorlatilag a Microsoft irányít. Egyáltalán nem ez volt a szándékom.” – magyarázta Musk a Twitteren.