Elon Musk: egymillió telepest viszünk a Marsra

A vállalkozó még 2016-ban bejelentette, hogy ha minden “simán megy”, akkor 2024-re leszállítja az első legénységet.

Elon Musk ismét kijelentette, kész gyarmatosítani a Marsot. A vállalkozó úgy számol, hogy egymillió telepest küld a vörös bolygóra. Nem világos azonban, hogy hogyan és mikor szeretné megvalósítani ambiciózus terveit, amelyek jelenleg inkább homályos álmokra hasonlítanak. A Mars évek óta a dél-afrikai születésű, amerikai milliárdos egyik kedvenc projektje. Már 2016-ban arról beszélt, hogy ha minden “simán megy”, akkor azzal számol, hogy 2024-re képes lesz az első legénységet a bolygóra juttatni. Néhány porcszem viszont a gépezetbe kerülhetett, mert hamarosan 2024 márciusát írunk, de Marsra induló legénységnek még híre hamva nincs.

A Musk által 2002-ben alapított űrkutatási vállalat, a SpaceX hatalmas rakétája, a Starship jelenleg még a Holdra sem tud eljutni, nemhogy a Marsra. Kapacitása pedig maximum 100 ember egyszerre történő szállítását teszi lehetővé, ami azt jelenti, hogy 10 ezer startra lenne szükség a Tesla-tulajdonos által felvázolt kép megvalósításához, aki négy évvel ezelőtt azt feltételezte, hogy a rakétának napi három felszállással kellene közlekednie. Önmagában lehetetlen projekt. Az idő telik, tervek ugyan vannak, de a megvalósítás még várat magára. Bár a vállalkozó a Mars kolonizálását most 2029-re jósolta, nem valószínű, hogy az elkövetkező 5 évben olyan mértékű technológiai fejlődés következik be, amely lehetővé tenné egy ilyen jellegű projekt kivitelezését.

Dicsőséges kaland

Korábban Musk kijelentette, hogy “a Mars nem gazdag embereknek való, hanem felfedezőknek, akik valószínűleg meg fognak halni. Lehet, hogy nem térnek vissza élve, de ez egy dicsőséges kaland”. Úgy tűnik azonban, hogy ez nem elegendő motiváció az űrállomások elcsábításához, hiszen eddig még senki sem tett javaslatot az utazás részletes tervére. A NASA szerint egy Mars-misszió nem tarthat 30 hónapnál rövidebb ideig. Egy olyan befektetés, amely egyelőre nem tűnik kifizetődőnek, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a Hold hosszú távú felderítésén még mindig dolgoznak. Mielőtt embert vinnének a Marsra, számolni kell a bolygó néhány nem túl vonzó aspektusával. Nincs belélegezhető légkör, a hőmérséklet az év nagy részében több tíz fokkal a nulla fok alatt marad, és nincs mágneses mező sem, amely megvédhetné az ott tartózkodókat a sugárzástól. A víz és a jég pedig, ha van is, mélyen a felszín alatt található.